Inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Giurgiu au efectuat în perioada 1 iulie -15 septembrie acţiuni de control  într-un număr de 562 de unităţi din industria alimentară, reprezentând depozite alimentare şi de legume-fructe, unităţi de alimentaţie publică, unităţi pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie.

A fost efectuat un numar de 33 de controale tematice în unitaţi de învăţământ cu program normal, creşe, grădiniţe, având ca tematică respectarea cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în spaţiile de depozitare a produselor alimentare acordate în cadrul ,,programului lapte-corn”.

În cadrul inspecţiilor efectuate au fost verificate cu prioritate condiţiile care pot afecta direct siguranţa alimentelor atât prin prelevări de probe conform programului de supraveghere şi control cât, şi prin verificarea programelor proprii de control al operatorilor economici.

De asemenea, au fost verificate aspecte referitoare la condiţiile de recepţie, depozitare, preparare şi servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific în vederea eliminării riscului de apariţie a toxinfecţiilor alimentare.

  În urma controalelor efectuate au fost constatate deficienţe cu privire la:

  • Condiţii necorespunzatoare de igienă;
  • Folosirea mijloacelor de transport produse alimentare fără a deţine autorizaţie sanitar veterinară de transport;
  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate.

Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 50 000 lei, conform HG 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

În conformitate cu Programul de Supraveghere si Control în domeniul siguranţei alimentelor, vor fi continuate acţiunile de control si prelevări de probe până la sfârşitul anului 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente şi pentru verificarea conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice si fizico-chimice ale alimentelor.

 

 

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentAccident rutier pe DN5, la Remuş. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale
Articolul următorCasa Verde Fotovoltaice. Lista cu dosarele aprobate de AFM