Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță calendarul acțiunilor de protest împotriva indolenței și incompetenței ministrului Justiției, Tudorel Toader, și a lipsei de implicare a Guvernului României în soluționarea problemelor personalului din penitenciare.

Pe lista de revendicări sunt incluse:

– condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.

– plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni la ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.

– stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este de mai bine de 2 luni ilegal imputernicit.

– eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începănd cu octombrie 2018.

– aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.

– încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.

– plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

În legătură cu o parte dintre revendicări, cele care îmbracă aspecte infracționale, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a depus deja plângeri penale împotriva ministrului Justiției, acesta urmând a fi audiat de către procurori în calitate de făpuitor în dosarul în care deja a fost declanșată urmărirea penala in rem.

Calendarul acțiunilor de protest include petiții, refuz de efecture a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acțiuni în justiție și plângeri penale. Astfel:

– 30 iulie 2018: Comunicat de presă referitor la declanșarea acțiunilor de protest.

– 1 august – 10 august 2018: Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situație de natură a duce la blocarea activității penitenciarelor.

– 1 august – 10 august 2018: Petiții din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.

– 1 august – 10 august 2018: Plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor și dispozițiilor ilegale în materia plății orelor suplimentare și a împuternicirilor.

– 6 august 2018: Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiențe directorului general al Administrației Naționale a Penitenciare și ministrului Justiției, Tudorel Toader, într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor.

– 10 august 2018: Angajații din penitenciare organizează grevă japoneză.

– 19 august 2018: Angajații din penitenciare organizează grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare și în derularea altor activități care, deși nu afectează drepturile deținuților, pot duce la blocarea penitenciarelor.

– 27 august – 27 septembrie 2018: Pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajați în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunțat în timp util.

– 1 – 10 septembrie 2018: Depunerea unor acțiuni în instanta și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

– 3 octombrie 2018: Miting în uniformă la Ministerul Justiţiei și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.

– începând cu octombrie 2018: Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor precizează de asemenea că solicită, pe lângă rezolvarea revendicărilor, și demiterea ministrului Justiției pentru incomptetență și acțiuni ilegale.

Articolul precedentTabără națională de salvare din apă și prim-ajutor, la Giurgiu
Articolul următorISU Giurgiu, locul 1 la proba de ștafetă, la Slatina