Inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Giurgiu au efectuat în perioada iulie- 15 septembrie acţiuni de control într-un număr de 562 de unităţi din industria alimentară, depozite alimentare şi de legume-fructe, unităţi de alimentaţie publică, unităţi pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie.

Au fost efectuate un număr de 33 controale tematice în unităţi de învăţământ cu program normal, creşe, grădiniţe, având ca tematică respectarea cerinţelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în spaţii de depozitare acordate în cadrul programului ,,lapte-corn”.

În cadrul inspecţiilor efectuate, au fost verificate cu prioritate condiţiile care pot afecta direct siguranţa alimentelor, atât prin prelevări de probe conform programului de supraveghere şi control, cât şi prin verificarea programelor proprii de control al operatorilor economici.

Au fost asemenea verificate aspecte referitoare la condiţiile de recepţie, depozitare, preparare şi servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific, în vederea eliminării riscului de apariţie a toxinfecţiilor alimentare.  

În urma controalelor efectuate, au fost constatate deficienţe cu privire la:  condiţiile necorespunzătoare de igienă, folosirea mijloacelor de transport pentru produse alimentare fără a deţine autorizaţie sanitar veterinară de transport, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi comercializarea acestora neetichetate

Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 50.000 lei , conform HG 984/2005, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. 

În conformitate cu Programul de Supraveghere şi Control în domeniul siguranţei alimentelor vor fi continuate acţiunile de control şi prelevări de probe până la sfârşitul anului 2022, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise privind prezenţa e reziduuri  de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente şi pentru verificarea conformităţii în ceea ce prevede respectarea criteriilor microbiologice şi fizico- chimice ale alimentelor. 

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentCu drag despre România | Hai în Bucovina! Este un îndemn pentru toți cei plecați să se întoarcă acasă
Articolul următorProfesorii își vor primi restanțele salariale