„România este cunoscută drept croitoreasa europeană din cauza know-how-ului și a volumului de producție. Se estimează că aproape 80 la sută din capacitatea textilă a țării (formată din 5.400 de fabrici) lucrează pentru branduri străine, de la retaileri din toată Europa la colecțiile de lux prezentate în timpul săptămânilor de modă din Paris sau Milano.

Hugo Boss, Moncler, Prada, Akris, Stella McCartney, Agnes B, Missoni, Dries Van Noten si multe alte etichete de top au fabrici și folosesc angajați din România. Asta ca să nu mai vorbim de brandurile obișinuite, cum ar fi Primark, H & M, Zara, Massimo Dutti, United Colors de Benetton, Stefanel și zeci de alți comercianți cu amănuntul.

De când România a aderat la UE, salariile au urcat continuu. Industria textilă și de îmbrăcăminte din România a angajat în jur de 180.000 de persoane în 2016, dar numărul acestora a scăzut în fiecare an cu câteva mii. Managerii de fabrici se plâng de faptul că guvernul nu încurajează deloc industria, susținând domeniile IT și FinTech. Taxele mari plătite pentru fiecare angajat – 65% – slăbesc profiturile deja scăzute într-o industrie unde forța de muncă este cel mai mare cost. Potrivit unui raport al Creditinfo România, profiturile generate de domeniul textil și de îmbrăcăminte a scăzut cu aproape 5 la sută în 2016, comparativ cu 2015, Creșterea costului forței de muncă și prețul energiei ar fi principalele motive,” se arată într-un articol publicat de Emerging Europe.

 

Articolul precedentCadavrul căutat pe Dunăre, la Gostinu a fost găsit în urmă cu puțin timp
Articolul următorATENȚIE! Infractorii au inventat noi metode de a fura banii de pe card