Guvernul a aprobat simplificarea condițiilor de călătorie în străinătate a minorilor cetățeni români. Una dintre cele mai importante vizează acordul părinţilor pentru ieșirea din țară a copiilor.

Prin modificarea prevederile referitoare la exprimarea acordului unuia dintre părinți cu privire la ieșirea din țară a copilului împreună cu celălalt părinte, a fost creată posibilitatea exprimării unui singur acord pentru o perioadă de până la 3 ani și pentru mai multe călătorii în străinătate, informează Rador.

Pe de altă parte, părintele poate să-și dea acordul pentru perioade mai scurte de timp sau pentru fiecare călătorie în parte, ca și până acum.

Părintele poate să își revoce acordul în orice moment prin depunea unei petiții la orice structură de relații cu publicul a Poliției de Frontieră care, în regim de urgență, va introduce o alertă în baza de date și va informa structurile din punctele de frontieră pentru a nu permite ieșirea din țară a minorului.

O altă modificare importantă este eliminarea obligativităţii de a menționa scopul deplasării în străinătate și ruta.

În cazul minorilor cu domiciliul sau reședința în statul de destinație nu va mai trebui prezentat acordul celuilalt părinte.

În 2016, aproape 300.000 de minori au ieșit din România, iar în 2017 peste 200.000.

Noile modificări permit şi ca pașaportul simplu electronic să fie expediat, prin poştă, titularului.

Totodată, au fost introduse prevederi referitoare la exceptarea de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga pentru documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică ce prevăd scutirea de astfel de formalități.

Articolul precedentTânără din Giurgiu reclamată chiar de mama sa că deține droguri
Articolul următorAtenție, dacă vreți să călătoriți în Grecia! S-a schimbat Codul Rutier