Pesta porcină africană nu s-a extins în județul Giurgiu, însă autoritățile sanitar-veterinare continuă inventarierea porcilor din zona de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului din Brăniștari.

Potrivit DSVSA Giurgiu, se efectuează recensământul suinelor din 14 localități situate în zona de supraveghere, respectiv localitățile Brăniștari, Budeni, Varlaam, Mogoșești, Grădiștea, Falaștoaca, Comana, Vlad Țepeș, Călugăreni, Mihai Bravu, Uzunu, Hulubești,  Crucea de Piatră, Crânguri, Adunații Copăceni.

Trebuie menționat că în lipsa altor cazuri de PPA, DSVSA Giurgiu a stabilit că nu se impune sacrificarea efectivelor de porci din zona focarului. În cazul neînregistrării altor cazuri de PPA în zonă și dacă proprietarul nu își dorește introducere de porci- santinelă în gospodărie, focarul va fi declarat închis în termen de 40 de zile. În cazul în care acesta își exprimă intenția de a introduce porci santinelă, focarul va fi închis la 70 de zile.

Pe de altă parte, în cursul acestei săptămâni, Garda de Mediu, Primăria și DSVSA vor acționa pentru neutralizarea deșeurilor menajere din gospodăria unde a fost descoperit focarul de PPA, astfel încât să poată fi efectuată o altă dezinfecție sanitar-veterinară a focarului.

Se interzicerea pătrunderea sau ieșirea oricărei specii de animal domestic în exploatațiile din zonele de protecție și supraveghere, în lipsa unei autorizări a DSVSA. Totodată, au fost instalate filtre de control rutier și dezinfectoare în zona focarului.

Cetățenii au obligativitatea de a ține închise toate porcinele, fără acces la pășunat și bălți, de a raporta toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte a porcilor din gospodăriile proprii, notificarea autorităților în cazul descoperirii de cadavre de porci în locuri publice.

Este interzisă circulația și transportului porcilor în aceste zone, precum și al cărnii și produselor / semipreparatelor din carne cu excepția celor aprobate de către autoritatea competentă.

 

Articolul precedentUn jandarm giurgiuvean a găsit un telefon mobil la filtrul rutier de la Brăniștari
Articolul următorProtest în PSD Giurgiu, cu o zi înainte de alegerile județene