Școlile și grădinițele de stat vor fi de acum înainte acreditate chiar și dacă nu au autorizația ISU de securitate la incendiu, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Agenției care evaluează și acreditează unitățile de învățământ.
Condiția rămâne, însă, la privat. Acreditarea și autorizarea provizorie a școlilor și grădinițelor de stat vor fi acordate fără autorizație dată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) de securitate la incendiu, a declarat Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).
„Având în vedere că obținerea acestei autorizații de securitate la incendiu este atribuția administrației publice locale [ca urmare a OUG pe educație din 3 aprilie 2019] și având în vedere și atribuțiile stabilite de lege pentru Ministerul Educației – adică ce trebuie să asigure Ministerul pentru desfășurarea procesului educațional, profesori, etc – existența acestei autorizații nu va mai fi o condiție eliminatorie pentru obținerea acreditării la stat”, a explicat Șerban Iosifescu.
„Existența sau inexistența autorizației ISU va fi consemnată în raportul de evaluare externă. Noi vom atenționa, vom notifica autoritățile publice locale că au obligația să asigure aceste condiții și că răspund dacă se întâmplă ceva”, dar nu mai reprezintă condiție obligatorie pentru acreditare/autorizare, a afirmat președintele ARACIP.
„Vom mai cere la privat [autorizația ISU], pentru că acel articol din ordonanță se referă numai la stat.
Aici ar trebui ca juriștii să se pronunțe. Noi trebuie să aplicăm articolul de lege așa cum este el scris”, a declarat Șerban Iosifescu pentru Edupedu.ro.
Oficialul a precizat „în instituțiile private, la nivel național sunt puțin peste 100.000 de elevi, dar majoritatea sunt în școli postliceale sanitare – cam peste 60.000 de elevi”.