Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat, sâmbătă după amiază, într-o gospodărie din satul Brăniștari, comuna Călugăreni.

Reprezentanți ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, jandarmi şi poliţişti au făcut filtre rutiere, la intrarea și ieșirea din Brăniștari, acolo unde a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Se pare că în gospodăria respectivă au decedat mai mulți porci, dar omul a ținut lucrul acesta ascuns de autorități. Abia vineri a anunțat autoritățile iar acestea au mers și au prelevat probe de la animalele decedate, iar sâmbătă prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată de către Laboratorul de referință.

Porcii decedați au fost ridicati de cei de la Direcția Sanitar Veterinară și incinerați. Potrivit subprefectului Adriana Puțaru, nu vor fi uciși toți porcii din gospodăriile din localitatea Brăniștari ci se va face o recenzare a acestora. Măsura de eutanasiere a celor 300 de porci din Brăniștari ar putea fi luată dacă se va confirma un alt focar în localitate.

La intrarea și ieșirea din localitate au fost instalate filtre rutiere și covoare dezinfectante și se prelevează probe și de la porcii  din locuințele învecinate care este posibil să fi intrat în contact cu cei bolnavi.

Articolul precedentGest inconştient! Şi-a lăsat copilul să conducă maşina
Articolul următorGiurgiu, al 12-lea județ cu focare de pestă porcină africană. Cum au acționat autoritățile sanitar-veterinare