Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat, astăzi, în localitatea Băneasa, județul Giurgiu, la inaugurarea celei mai mari plantații de sparanghel din România. La inaugurare au participat, de asemenea, ambasadorul Germaniei în România, ambasadorul României în Germania dar și oficialități județene.

Până acum câţiva ani, puţini cunoşteau această legumă, însă, odată ce au consumat şi au testat beneficiile sparaghelului pentru sănătate, numărul consumatorilor din România s-a dublat de la an la an.

Astfel, afacerea cu sparanghel, la care până acum doi-trei ani nimeni din România nu se gândea, a devenit o oportunitate pentru fermieri.

La Băneasa, în județul Giurgiu, un investitor german a pus pe picioare cea mai mare plantație de sparanghel din România. Pe o suprafață de 170 de hectare, acesta cultivă sparanghel alb și verde, care va ajunge pe mesele românilor.

Sparanghelul este foarte căutat în Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa.

 

Piaţa internă este încă insuficient dezvoltată, tocmai de aceea producția de sparanghel de la Băneasa va merge în hipermarketuri și în restaurante din România.

Afacerea cu sparanghel va aduce beneficii și comunității locale, pentru că producătorul va angaja, pe perioada sezonieră, circa 300 de persoane care vor lucra la această cultură.

Investitorul german va realiza și un sistem propriu de irigare, dar și depozite pentru sortarea şi ambalarea produselor.

Până acum, pentru înființarea culturii, acesta a investit circa 2 milioane de euro. Însă, speră să își amortizeze investiția în câțiva ani.

La o recoltă de minim 10 tone la hectar ,profitul poate ajunge în jurul a 100.000 de euro. În prezent, un kilogram de sparanghel românesc poate să ajungă în piață sau pe internet la 50 de lei.

 

Articolul precedentAccident de circulație pe strada Vlad Țepeș din Giurgiu
Articolul următorO bătrână din Uzunu a ars de vie în propria casă