Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la ora 06.30 până la ora 11.30, traficul rutier se desfășoară cu dificultate, în condiții de ceață densă (vizibilitate scăzută, pe locuri, sub 50 de metri) pe mai multe drumuri din județele Giurgiu, Brăila, Buzău, Botoșani, Constanța, Covasna, Călărași, Gorj, Ialomița, Olt, Mehedinți, Teleorman, Tulcea, Sibiu, Vâlcea și Prahova. Fenomenul este întâlnit și pe autostrăzile A1, A2 și A3.

Ceața impune din partea celor aflați la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanți la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Recomandăm ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiții de ceață densă, trebuie folosite și luminile de ceață.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceață este depășirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depășesc pot fi surprinși de apariția bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcțiune doar luminile de poziție.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie așezate la o distanță mult mai mare. Reamintim obligația conducătorilor de  autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecție-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenții la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm și celorlalți conducători  auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceață.

Pietonii, bicicliștii și căruțașii trebuie să fie conștienți de faptul că pe timp de ceață sunt mai greu vizibili în trafic.

Articolul precedentÎncălțăminte și produse textile, contrafăcute, descoperite de polițiștii de frontieră giurgiuveni
Articolul următorAtenție șoferi giurgiuveni! A început sezonul anvelopelor de iarnă