În contextul pandemiei de coronavirus, alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura cu adoptarea unor măsuri speciale de protecție anti-Covid 19.

 

Strictețe cu privire la măști și mănuși

Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care se află în interiorul secției de votare, informează AEP. Mai mult, în zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele BESV se asigură că membrii BESV și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție.

Astfel, fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măști de protecție.

Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziua votării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care face parte din personalul de pază sau din personalul tehnic al BESV.

La Giurgiu, buletinele de vot, măștile și dezinfecțanții de mâini și de suprafețe vor ajunge la secțiile de vot începând de astăzi, respectiv cele pentru municipiu, urmând ca acestea să fie trimise mâine și în celelalte UAT-uri. 

Procedural, personalul tehnic al BESV este cel care asigură distribuirea unei măști de protecție fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secția de votare.

AEP transmite și reguli privind utilizarea corectă a măștilor:

1.Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu

soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun;

2.Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă

și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

3.Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat;

4.Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate

(cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun);

5.După folosire, masca se aruncă imediat, într-un coș de gunoi, preferabil cu capac; urmează

igienizarea mâinilor;

6.Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

La fel, fiecare membru al BESV și operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 perechi de mănuși, iar în sediul secţiei de votare şi în localul de vot vor fi amplasate, prin grija primarilor, flacoane cu soluție dezinfectantă, pe bază de alcool, pentru mâini, marcate corespunzător, precum și recipiente unde se vor arunca măștile și mănușile folosite.

Sursa: Realitatea de Giurgiu