Proiectului european „Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” a fost lansat, vineri, la Muzeul Regional de Istorie din Ruse.

La conferința de lansare au fost prezenți reprezentanți ai municipalităților din Giurgiu și Ruse.

Proiectul include obiectivul de investiții „Valorificarea Cetății Giurgiu și includerea acesteia într-un circuit turistic” și a fost depus de Primăriile Giurgiu și Ruse în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria. Proiectul transfrontalier cu titlul „Reconstruirea și punerea în valoare a siturilor culturale reprezentative din Euroregiunea Ruse-Giurgiu” are ca obiectiv creșterea atractivității turistice a Euroregiunii Ruse-Giurgiu.

Contractul are o valoare totală de 1.426.760 euro. Din această sumă, municipiului Ruse îi revine 928.182 euro pentru reconstrucția Pantheonului Eroilor, iar municipiului Giurgiu, 498.578 euro pentru Cetatea Giurgiu. În cazul municipiului Giurgiu, acesta va fi realizat prin amenajarea peisagistică a incintei Cetății Giurgiu, mai exact, amenajarea de alei pietonale, amplasarea de gradene și a unei mini-scene, realizarea iluminatului specific, amplasarea de panouri cu imagini ale cetății, plantarea unui covor vegetal, etc. Nu se va interveni deloc asupra monumentului istoric.

Astăzi, așa nerestaurate încă, ruinele Cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu mai pot fi admirate şi fotografiate de turişti. Posibil că o cosmetizare și modernizare a căilor de acces, cât și o informare corectă a vizitatorilor să crească afluxul de vizitatori, dar și interesul pentru acestă importantă fortificație medievală a Țării Românești.

 

Articolul precedentReferendumul din octombrie. Câți români pot vota
Articolul următorToți porcii mistreți de pe 11 fonduri de vânătoare din județul Giurgiu,vor fi uciși