Cine va colecta resturile menajere din județul Giurgiu? Aceasta este problema pe care trebuie să o soluționeze autoritățile giurgiuvene, după ce operatorul de salubritate care avea contract cu mai multe localități din județul Giurgiu, inclusiv cu municipiul reședință de județ, a anunțat că nu va mai colecta deșeurile după data de 15 februarie.

Iar pentru că timpul este scurt și iar procedura pentru desemnarea unul alt operator este de durată, se caută soluții de criză de către fiecare primărie care este afectată de această criză de deșeurilor menajere.

Pentru că nu a găsit o soluționare a problemei, ADI a lăsat la latitudinea administrațiilor locale să găsească firme de salubritate care să preia pe o perioadă limitată de timp serviciul de ridicare și transport a deșeurilor menajere.

Ieri, primarul Nicolae Barbu a declarat că deși se aștepta ca ADI să rezolve problema salubrizării, pe ultima sută de metri, primăriilor care aveau contract cu Girexim li s-a spus să găsească singure soluții: “Faptul că acest contract este gestionat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) și de Consiliul Județean, am considerat că lucrurile vor urma o cale corectă și realizabilă și că nu ne vom trezi pe 15 februarie că nu are cine să ridice gunoiul din municipiu. Am avut mari speranțe, iar obligația era a ADI-ului, prin reprezentanții săi, și a Consiliului Județean de a lua decizia și a contracta serviciile cu o altă firmă. Acum, pentru că aveam nevoie și de o hotărâre a Instituției Prefectului prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, acesta s-a întrunit în 25 ianuarie și a constatat iminența producerii unei situații de urgență la nivelul județului Giurgiu- în cazul încetării activității de colectare și transport a deșeurilor de către operatorul de salubritate Girexim Universal SA începând cu 15 februarie, prin poluare excesivă a mediului și afectarea sănătății populației. ADI-ul va întreprinde în regim de urgență toate măsurile necesare pentru asigurarea continuității serviciului de salubrizare, respectiv de colectare în Zona 1 în care intră municipiul Giurgiu și încă 10 comune și Zona 3(….). Ieri s-a întrunit Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și ieri ni s-a propus de către conducerea ADI-ului să ne ocupăm fiecare în localitate și în municipiul Giurgiu de contractarea serviciului. După ce au avut două luni și douăzeci de zile la dispoziție, cu 10 zile înainte ne anunță să ne descurcăm”, a spus primarul Nicolae Barbu.

Se caută firme de salubritate care să ridice gunoiul

În ceea ce privește măsurile ce se impun în această situație de urgență, Barbu a precizat că a avut o discuție cu firma Eco Green, care colectează deșeurile în zona 2 și zona 4 din județ, pentru a prelua acest serviciu pentru o parte din comune, iar pentru municipiul Giurgiu, unde cantitățile de deșeuri sunt mult mai mari, circa 1.600 de tone pe lună, va fi nevoie de un operator mai puternic. Totodată, se vor purta discuții cu alte două firme de salubritate.

Va fi instituită o taxă de habitat

Săptămâna viitoare, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru aprobarea instituirii taxei de habitat pe care cetățenii care vor beneficia de serviciul de o vor plăti:

“Vom merge pe o prestare a serviciului de colectare și transport deșeuri, deci nu pe un contract de delegare a serviciului. (…) Vom face un calcul pe care îl vom aproba în ședință de consiliu în regim de urgență, deci cred că luni, 11 februarie, vom avea o ședință extraordinară. (…) Vom aproba o taxă de habitat pentru fiecare cetățean urmând ca aceasta să fie valabilă până la data când se va stabili operatorul regional pentru tot județul”.

 

Articolul precedentFiscul îi ademeneşte pe giurgiuveni cu dobânzi de 4-5 la sută, pe an
Articolul următor26 de candidaţi din Giurgiu, admişi la Şcoala de Poliţie Câmpina