Autoritățile trebuie să controleze, până cel târziu pe 20 noiembrie, toate barajele din țară, măsura fiind dispusă luni seară de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, după ce, în weekend, la Roșia Montană a fost decisă evacuarea unor locuitori și au fost luate măsuri de urgență ca urmare a unei avarii la barajul Tăul Mare.

“În contextul incidentului petrecut în data de 01.10.2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din județul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acțiuni  de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roșia Montană, premierul  Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în format hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în vederea adoptării unor măsuri imediate în scopul preîntâmpinării unor evenimente asemănătoare. Prin HOTĂRÂREA nr. 42 din 03.10.2022 a CNSU sunt dispuse măsuri necesare verificării tehnice a calității construcției și siguranței exploatării barajelor aflate pe teritoriul României”, a informat Guvernul, într-un comunicat de presă.

Hotărârea CNSU prevede că acțiunile de control/verificare se desfășoară la barajele încadrate în categoriile C și D, indiferent de deținător, și că acestea trebuie efectuate până cel târziu pe 20 noiembrie.

Ele vor urmări în principal performanța privind calitatea în construcții, evaluarea stării de siguranță în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existența și  funcționalitatea aparaturii de monitorizare, control și avertizare, precum și riscurile la care sunt expuse.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională Apele Romane să efectueze, în regim de urgență, a fost desemnat să facă verificările de specialitate, privind calitatea construcției și siguranței în exploatare a barajelor, din aria de competență.

Articolul precedentTânăr din Bucureşti, prins drogat la volan pe un drum din judeţul Giurgiu
Articolul următorVirgil Popescu, explicații privind FACTURILE URIAȘE la curent – Legile Puterii, ora 20:50