Începând de luni, consumatorii şi întreprinderile din statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro vor beneficia de plăţi transfrontaliere în euro mai ieftine.

Noile norme ale UE vor asigura faptul că pentru toate plăţile transfrontaliere în euro efectuate în statele membre care nu fac parte din zona euro (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Danemarca, Ungaria, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Polonia, România şi Suedia) se vor percepe aceleaşi comisioane ca cele aplicate plăţilor interne.

De exemplu, un consumator bulgar care decide să trimită euro în străinătate va plăti, de acum înainte, acelaşi comision ca în cazul unui virament efectuat în leva în Bulgaria. Altfel spus, pentru plăţile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane foarte mici sau chiar comisioane zero.

„Datorită acestor noi norme, toţi cetăţenii noştri şi, de asemenea, toate societăţile noastre vor putea să efectueze plăţi transfrontaliere în euro ieftine, ceea ce reprezintă un exemplu elocvent şi concret al avantajelor reale pe care piaţa unică le poate oferi consumatorilor europeni. De exemplu, o familie din România, care doreşte să trimită bani în euro copilului care participă la un schimb Erasmus la Paris, nu va mai fi nevoită să suporte costuri suplimentare, deoarece de acum înainte va plăti acelaşi comision ca în cazul unei tranzacţii interne în România”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape aplicarea acestor norme şi va colabora strâns cu autorităţile naţionale competente pentru a se asigura că normele în cauză sunt corect puse în aplicare.

Aceste norme, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 2019/518, se înscriu în cadrul eforturilor pe care Comisia le depune în prezent pentru a oferi consumatorilor un acces îmbunătăţit şi mai ieftin la serviciile financiare, astfel cum se menţionează în Planul de acţiune privind serviciile financiare pentru consumatori, prezentat în martie 2017.

În etapa următoare, în aprilie 2020, se vor aplica dispoziţii suplimentare care vor permite consumatorilor din UE să compare comisioanele de conversie monetară atunci când plătesc cu cardul în altă monedă a UE.

Articolul precedentSute de amenzi aplicate de polițiști pe drumurile județului în acest weekend
Articolul următorGiurgiuveni, aveți mașini electrice sau hibrid? Ce vă pregătesc autoritățile locale