Instituțiile statului încep controalele cu privire la măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului care trebuie luate în timpul stării de alertă.

Potrivit șefilor instituțiilor din Giurgiu, se verifică dacă sunt purtate măștile de protecție, dacă există dozatoare cu dezinfectant, dar și dacă se face triajul epidemiologic la intrare sau dacă programul angajaților a fost decalat. Inițial, cei care nu respectă aceste dispoziții vor primi avertisment. Dar numai prima dată, ulterior amenzile vor fi usturătoare!

Încă de la începutul acestei săptămâni, de la intrarea în vigoare a Legii 55/15.05.2020, privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 din timpul stării de alertă, autoritățile statului au ținut ședințe peste ședințe pentru a pune la punct cum se vor desfășura controalele pe această linie. Pentru că legislația prevede ca pe ceea ce înseamnă verificarea modului în care sunt aplicate măsurile de prevenție și de limitare a răspândirii SARS-CoV-2 să aibă atribuții mai multe instituții.
La nivelul județului Giurgiu, este vorba despre Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție  Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Direcția de Sănătate Publică.
Iar în zilele următoare, pe lângă atribuțiile obișnuite, angajații instituțiilor enumerate vor verifica și dacă unitățile cărora le trec pragul au luat măsuri precum: așezarea angajaților la distanță, purtarea de măști în spațiile închise, realizarea triajului epidemiologic la intrările în unitate etc. Potrivit surselor noastre, într-o primă etapă, cei verificați vor fi doar avertizați. Acestea sunt dispozițiile de la centru, să nu se sară imediat cu sancțiuni pecuniare, mai ales că mulți dintre agenții economici abia au redeschis și încearcă să se repună pe picioare. Dar, la a doua vizită, sancțiunile vor fi drastice dacă măsurile nu sunt implementate.
Reamintim că, potrivit Legii 55/2020, dacă în cazul persoanelor fizice amenzile sunt în general cuprinse între 500 și 2.500 de lei, în cazul persoanelor juridice sancțiunile pot să ajungă până la 15.000 de lei.