Numeroși polițiști, jandarmi dar și polițiști locali au împânzit, de ieri, de la orele prânzului, drumurile publice din județul Giurgiu, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare 3 din 24 martie.

Imagine

Sarcina lor, pentru următoarea perioadă este să verifice din ce motive ies giurgiuvenii din case și să-i amendeze, drastic, pe cei care nu respectă restricțiile impuse de autorități!

De menționat că autoritățile permit ieșirea din casă, printre altele, și pentru voluntariat sau donare de sânge.

Cifrele care reflectă extinderea infectării cu coronavirus cresc alarmant, atât la nivel global, cât și la nivelul țării noastre. În consecință, și măsurile luate de autorități sunt din ce în ce mai restrictive. Astfel, ceea ce până alaltăieri era doar „recomandare” pe timpul zilei, de ieri, de la orele 12.00, a devenit „restricție”. Drept pentru care, giurgiuvenii, asemenea tuturor românilor trebuie ca, în perioada următoare, să poarte în permanență asupra lor, atunci când ies din case, legitimația de serviciu, actele de identitate, dar și adeverința de la angajatori sau declarațiile pe proprie răspundere prin care să justifice motivele deplasărilor. 

De ieri, de la ora prânzului, străzile municipiului Giurgiu s-au golit, în mare măsură. Iar pentru a se asigura că oamenii respectă impunerile, oamenii legii au ieșit într-o amplă acțiune de verificare. Sute de polițiști, jandarmi, polițiști locali, au fost prezenți atât în interiorul municipiului, cât și la ieșirile din oraș, și au verificat autoturismele, autocarele, dar și persoanele care se deplasau pe trotuare. Aceste verificări vor fi realizate, în permanență, în zilele următoare.

Sunt permise voluntariatul și donarea de sânge

Ordonanța Militară 3 din 24 martie restricționează circulația persoanelor, atât în timpul zilei, cât și al nopții, și prevede că, pentru justificarea deplasării, toată lumea trebuie să prezinte fie o adeverință de la angajator, fie o declarație pe propria răspundere. Pe lângă deplasările anunțate anterior – până la muncă, la piață sau la medic, dacă nu poate suferi amânare! – sunt permise deplasările pentru donarea de sânge și voluntariat.

Reprezentanții Poliției Române au sintetizat informațiile pe care trebuie să le știe cetățenii și să le respecte în următoarea perioadă. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Militare 3, circulația persoanelor este interzisă în afara următoarelor motive: în scopul deplasării în interes profesional, inclusiv de acasă către locul de muncă și înapoi, deplasarea care să asigure necesitățile de bază ale persoanelor și a animalelor de companie, precum și achiziționarea de bunuri în interes profesional, asistența medicală atunci când ea nu poate fi amânată; deplasarea pentru motive justificate, respectiv însoțirea persoanelor vârstnice, îngrijirea persoanelor cu dizabilități sau a copiilor, deplasări scurte în preajma locuinței, pentru activități fizice individuale ale persoanelor, deplasarea în scop umanitar și de voluntariat, deplasările în scopuri agricole și deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea produselor agroalimentare”, a afirmat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

Când pot ieși din case persoanele de peste 65 de ani

Pe de altă parte, se impune precizat că persoanele peste 65 de ani vor putea ieși din case în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dar numai peste a merge la serviciu sau în activități agricole. „Pentru persoanele care au împlinit 65 de ani, deplasarea este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, pentru următoarele motive: deplasarea pentru achiziționarea de bunuri care să acopere necesitățile de bază ale persoanelor și ale animalelor de companie, pentru asistența medicală atunci când aceasta nu poate fi amânată și nici nu se poate realiza de la distanță, deplasări pentru motive justificate: însoțirea copiilor, persoanelor cu dizabilități, deces în familie, respectiv deplasări scurte în jurul locuinței, respectiv activități individuale ale persoanelor sau pentru necesitățile animalelor de companie.

Deplasarea persoanelor care au împlinit 65 de ani este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00 numai pentru activități profesionale și agricole”, a mai arătat Georgian Drăgan.

Când trebuie să avem asupra noastră declarația pe propria răspundere

O mare dilemă a giurgiuvenilor, care ne-a fost semnalată de cititori vizează când anume trebuie să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere. Răspunsul autorităților: de fiecare dată când ieșiți din locuință! „Pentru a verifica documentele persoanelor care se deplasează pe drumurile publice, forțele de ordine solicită persoanelor, iar acestea sunt obligate să prezinte, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator. Pentru toate celelalte categorii de persoane este necesară completarea în prealabil a unei declarații pe propria răspundere în care să fie indicat clar motivul deplasării, dar nu altul decât cele prevăzute de ordonanța militară 3”, a mai subliniat Georgian Drăgan.

Autoritățile au mai precizat că nu este nevoie ca în fiecare zi, când mergem la serviciu, să prezentăm o altă adeverință eliberată de angajator, ci este suficientă una singură, care să cuprindă toate datele, pe care angajatul să o aibă în permanență asupra lui.

Totodată, se impune subliniat că persoanele surprinse încălcând prevederile ordonanței riscă amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei, în cazul persoanelor fizice și de până la 70.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. 

 

 

Articolul precedentLuptă pentru România
Articolul următorMinistrul Sănătății și-a dat DEMISIA