Hulubești este singurul sat din Giurgiu unde se mai păstrează, chiar şi în ziua de azi, tradiţia creşterii bivolilor indieni, bivoliţele dând laptele şi brânza atât de cunoscute.

Crescătorii de bivolițe din Hulubesti produc cea mai bună brânză, iar bucureștenii și cei din județele învecinate vin la târgul din Călugăreni special pentru a cumpăra acest produs tradițional. Animalele, însă, se împuţinează de la an la an, iar tradiţia dispare, uşor-uşor.

Crescători cu renume

La doar 37 de kilometri de Giurgiu, se află satul Hulubești, locul în care, creşterea bivolilor indieni – animale rare – este considerată îndeletnicire principală.  Brânza de bivoliţă pe care o fac ţăranii din Hulubeşti este căutată de bucureşteni, oameni din sate şi judeţe învecinate, dar şi mulţi intermediari care o vând apoi la preţuri mult mai mari în pieţele din Capitală.

Familia Sandu a decis să vină din București pentru a pune pe picioare o fermă 

de bivolițe, pentru a continuă o tradiție de familie. Are acum 13 bivolițe și spune că sunt animale cu personalitate și că acceptă să le mulgă doar cei care le-au crescut, altfel devin violente. Având atâtea bivoliţe, familia Sandu scoate și bani din afacere: merg la târg la Călugăreni cu brânză, iar acum un afacerist le-a solicitat toată producția pentru a o valorifica într-un magazin.  Cei din Hulubești se mândresc cu ce scot de la cornutele lor.

Tradiție din moși-strămoși

Nea Paul Giba este unul dintre cei mai vechi crescător de bivolițe din Hulubești. În Hulubești, bivolii au fost din moşi-strămoşi. Și își amintește că odinioară, în sat, erau foarte multe animale, dar acestea s-au împuținat cu timpul. Mai sunt cam 300 de capete. Tinerii nu mai au timp să meargă și la serviciu și să mai crească și bivolițe. Nea Paul Giba are 10 bivolițe și se ocupă de creșterea lor împreună cu soția.

O viaţă de bivol ajunge şi la 20 de ani. Impresionantele animale, negre, puternice şi cu coarne care te mai şi sperie uneori, ajung şi la greutatea de o tonă, dacă sunt bine hrănite. Se mai supără şi dau să mai împungă din când în când, însă asta în funcţie de om. Ăsta e lucru bine ştiut de toţi crescătorii: nu lasă pe oricine să se apropie de ei.

O bivoliţă dă pe zi circa şase litri de lapte, însă cu un conţinut de grăsime între 7,2-8,6%, dublu faţă de cel de la vacă. Chiar şi la preţ, brânza de bivoliţă este mai avantajoasă, un kilogram plecând de la 18 lei dar poate fi achiziționat și cu 15 lei, de la crescătorii din Hulubești.

 

Articolul precedentVeşti proaste pentru transportatori. Cu cât se scumpeşte rovinieta
Articolul următorMai puține tiruri au trecut frontiera pe la Giurgiu. De ce, citiți aici