Pentru că mulți români lucrează în Marea Britanie și sunt interesați de modul în care vor circula după Brexit, Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a reiterat un mesaj de extremă importanță, la Consiliul Local Harrow – Londra, care a avut loc în această săptămână. „Sunt foarte mulți care ne întreabă dacă mai pot merge acasă de Paște fără pașaport, doar cu buletinul. Da, pot merge.

La Secția Consulară primim zilnic 300-350 de cereri de pașapoarte, ceea ce creează o presiune foarte mare pe zona serviciilor consulare pe care le putem presta. Sunt alții care spun: ‘nu mai plecați acasă de Paște pentru că nu vă veți mai putea întoarce’. Toate aceste lucruri se diseminează în comunitate, creează probleme atât Ambasadei, cât și Consulatului.

Oamenii trebuie să înțeleagă că resursele noastre sunt limitate. Vă cer răbdare și înțelegere cu noi, după cum vă pot promite că vom face tot ceea ce este necesar, inclusiv să mutăm Secția Consulară de la Londra într-un sediu nou, astfel încât să răspundem cât mai repede și operativ nevoilor românilor”, a afirmat ambasadorul Dan Mihalache, citat într-un comunicat de presă difuzat vineri Ambasadă.

În intervenția sa, diplomatul a făcut apel la românii din Marea Britanie să fie pregătiți pentru Brexit, dar „să trateze cu calm și înțelegere” situația și i-a asigurat că Ambasada României și autoritățile britanice vor urmări cu atenție ca drepturile lor să fie apărate. „Trebuie să ne gândim ce acte avem nevoie și ce trebuie pentru a obține settled status, dar fără să intrăm în panică. Nimeni nu vă va da afară din această țară. Și, dacă vor exista anumite răbufniri de oameni mai supărați, care cred foarte tare în teoria Brexit-ului, care vă vor spune la magazin că nu aveți ce căuta pe aici, vă sfătuiesc să aduceți la cunoștința Ambasadei și a autorităților locale, cu care avem o excelentă cooperare”, a îndemnat ambasadorul.

Sesiunea de informare a fost organizată de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene la Londra Alături de ambasadorul Dan Mihalache au mai participat șeful Secției Consulare a Ambasadei României la Londra, Valentin Muntean, și directorul compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei, Robert Marin.

De asemenea, din partea Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie a participat Christopher Benn, avocat independent pe probleme de imigrare care a susținut o prezentare detaliată a drepturilor cetățenilor UE care doresc să își continuă șederea în Marea Britaniei, și a procedurii de înregistrare pentru obținerea noului tip de rezidență presupus de procedura EU Settlement Scheme anunțată de autoritățile britanice.

După prezentarea susținută de reprezentantul Comisiei Europene, cetățenii români prezenți la eveniment și cei care au urmărit sesiunea online au avut ocazia să obțină clarificări suplimentare în cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri.

Articolul precedentO femeie de 48 de ani, din Giurgiu, a murit din cauza gripei
Articolul următorKaufland retrage biscuiți care ar putea produce reacţii alergice la copii