Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit modificarea criteriilor în funcție de care școlile și grădinițele trec la cursuri on-line. Astfel, măsura va fi luată în județele în care sunt ocupate peste 75% dintre locurile din spitale, destinate pacienților Covid, iar punctual, pentru o perioadă de 10 zile, în clasele sau grupele cu cel puțin trei cazuri confirmate.

Hotărârea CNSU:

“Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”.

Ministrul Educației: “Omicron afectează și persoanele vaccinate”

“Atunci când numărul cazurilor va crește atât de mult înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tot posibilul să micșorezi transmiterea virusului. Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat. Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarece a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Condițiile actuale pentru trecerea la cursuri on-line

În prezent, cursurile cu prezență fizică sunt suspendate în clasele / grupele de copii la confirmarea unui caz pozitiv. Al doilea criteriu este legat de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, corelată cu incidența cazurilor active. Astfel, cursurile se suspendă în unitățile de învățământ în care sub 60% din personal este vaccinat anti-Covid, dacă rata infectărilor din localitate trece de 3 la mie.

 
Articolul precedentToate școlile și grădinițele din România vor funcționa cu prezență fizică de luni
Articolul următorISU Giurgiu. Cinci persoane și-au pierdut viața în incendii, în ultimul an