Potrivit eurodeputatului Dan Motreanu, Comisia Europeană a adoptat o nouă Strategie de combatere a traficului de persoane pentru perioada 2021-2025, axată pe prevenirea infracționalității, aducerea traficanților în fața legii, protejarea victimelor și consolidarea capacității lor de acțiune.

„Astfel, Comisia va sprijini statele membre care nu au reușit să implementeze într-un mod adecvat prevederile Directivei 2011/36/EU privind combaterea traficului de persoane, în special România și, dacă este necesar, va propune revizuirea directivei pentru a se asigura că produce efectele scontate. România ocupă primul loc în topul statelor UE ca sursă a victimelor traficului de persoane, conform rapoartelor Comisiei Europene.
Noua strategie de combatere a traficului de persoane se axează pe elemente precum:
-Destrămarea modelului de afaceri al traficanților, atât online, cât și offline: Comisia va intensifica colaborarea cu furnizorii de internet și cu companiile din domeniul tehnologiei pentru a reduce numărul cazurilor de utilizare a platformelor online pentru recrutarea și exploatarea victimelor. În același timp, va încuraja organizarea sistematică de cursuri de formare destinate practicienilor din domeniul asigurării respectării legii și din domeniul judiciar în ceea ce privește detectarea și combaterea traficului de persoane.
-Protejarea, sprijinirea și consolidarea capacității de acțiune a victimelor, cu un accent special pe femei și copii: strategia vizează ameliorarea procesului de identificare timpurie a victimelor și îndrumarea acestora către serviciile de asistență și protecție, îmbunătățirea programelor de consolidare a capacității de acțiune a victimelor și facilitarea reintegrării acestora.
-Reducerea cererii care favorizează traficul: Comisia va evalua posibilitatea de a introduce la nivelul UE norme minime de incriminare a utilizării serviciilor obținute prin exploatarea victimelor traficului și va organiza, împreună cu autoritățile naționale și cu organizațiile societății civile, o campanie de prevenire care va viza sectoarele cu risc ridicat.
Comisia va finanța și cursuri de formare pentru a ajuta polițiștii, lucrătorii sociali, agenții vamali și personalul medical să detecteze victimele”, subliniază Motreanu.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentTot mai mulți copii s-au îmbolnăvit de coronavirus
Articolul următorStrategie în alb și negru – Ediția din 17 aprilie 2021