Dezmembrări auto la foc continuu, fără autorizații și respectarea legislației de mediu, au fost descoperite de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, de jandarmi și polițiști, în timpul descinderii organizate, azi, la Bolintin Vale – județul Giurgiu și în zona de vest a Capitalei, cunoscută pentru arderi de deșeuri și colectări ilegale de fier și mașini scoase din uz.

În timpul verificărilor, au fost confiscate 70 de tone de deșeuri fără acte de proveniență, au fost date amenzi în valoare de 190.000 de lei și vor fi deschise cel puțin două dosare penale.
Peste 100 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, jandarmi și polițiști au descins, în această dimineață, în zonele fierbinți din apropierea Bucureștiului, pentru verificarea legalității funcționării centrelor de colectare a materialelor feroase, o sursă importantă de deșeuri reziduale pentru arderile ilegale și depozitele necontrolate de pe domeniul public.
„Astăzi, am desfășurat o acțiune de control, în colaborare cu colegii de la Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu și Jandarmeria Română, cu sprijinul Prefecturii Județului Giurgiu, pentru depistarea eventualelor surse de materii prime ce conduc la incendierile care au loc și în zona Bolintin Vale, unde avem o zonă fierbinte, cu foarte multe incendieri de deșeuri.
Surpriza a fost că, dacă anul trecut marea lor majoritate erau colectori de deșeuri, anul acesta s-au reprofilat și au început să desfășoare activitatea de dezmembrări auto, bineînțeles nelegală. Dintre unitățile controlate, nu am găsit nicio societate care să aibă autorizație de mediu pentru această activitate. Dezmembrarea vehiculelor scoase din uz se face în condiții improprii, de multe ori direct pe pământ, fără o colectare a fluidelor periculoase și fără o separare a tipurilor de deșeuri. Depozitele sunt pline cu deșeuri care urmează să fie aruncate sau incendiate pe câmpuri, cum ar fi anvelope sau alte părți componente ale autovehiculelor, care nu pot fi valorificate. În afara aplicării sancțiunilor contravenționale, s-a procedat și la confiscarea deșeurilor pentru care nu s-a putut dovedi proveniența, situație în care le considerăm deșeuri abandonate. Facem o promisiune fermă, că vom reveni, mai des decât se așteaptă”, a declarat Comisarul General al GNM, Marioara Gătej.
În urma descinderilor de azi, au fost confiscate 70 de tone de deșeuri fără acte de proveniență, precum și 25 de vehicule scoase din uz și au fost aplicate 6 amenzi, în valoare totală de 190.000 de lei. Totodată, vor fi deschise cel puțin două dosare penale, însă bilanțul inspecțiilor nu s-a încheiat, mai multe companii fiind încă în verificări.
Controalele vor continua și în zilele următoare, iar specialiștii GNM pregătesc mai multe propuneri de modificare a legislației de mediu, menite să reducă la maximum aceste practici ilegale.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Săptămâna viitoare România va avea un guvern!
Articolul următorLucian Duță, fost șef al CAS: „Plata spitalizării de către pacient este o aberație. Oamenii contribuie lunar la sănătate, statul e obligat să trateze pacienții”