Se-ngroașă gluma. Directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu, a anunțat, astăzi, că există două noi suspiciuni de pestă porcină africană în localitățile Stoenești și Gostinari și că analizele de sânge vor fi realizate în laboratorul propriu, urmând sa fi reconfirmate de laboratorul central.

Dacă se vor confirma, se vor adăuga celor 23 de focare de PPA existente.

Prefectul de Giurgiu, Adriana Puțaru, a afirmat că există o diferență între animalele recenzate și cele găsite la fața locului în cadrul acțiunilor de sacrificare preventivă, susținând că este posibil ca oamenii să își fi sacrificat singuri animalele când au auzit de apariția focarelor de pestă în localitățile lor. Astfel, în localitatea Mihai Bravu, au fost găsiți doar 426  de porci din 625 recenzați, în Comana, doar 38 din 183 și în Budeni, doar 37 din 251 recenzați.

Pe de altă parte, oamenii sunt sfătuiți să anunțe autoritățile veterinare la cea mai mică suspiciune de boală, și să nu procedeze ca alți cetățeni, care au ascuns animalele de teama autorităților iar apoi le-au găsit moarte în cotețe. Aceștia s-au ales cu dosare penale pentru extinderea voluntară a epizootiei iar unii dintre cei care au fost descoperiți că practicau ilegal meseria de veterinar, și în gospodăriile cărora au fost descoperite și focare de boală, s-au ales și cu dosare penale pentru că nu aveau drept de practică.

În același timp, din această săptămână, va începe sacrificarea preventivă a porcilor din localitatea Călugăreni, pentru care Prefectura Giurgiu a solicitat sprijinul Unității Militare de la Mihai Bravu.

Avertisment pentru proprietarii de fonduri cinegetice

Pentru că există trei cazuri de pestă pe fonduri de vânătoare, iar mistreții sunt, se pare, unii dintre vectorii virusului, s-a dispus împușcarea mistreților de pe fondurile de vânătoare afectate dar și de pe cele unde s-a impus o cotă de sacrificare.  Numai că, deși dispoziția are mai mult de o lună, reprezentanții fondurilor de vânătoare nu prea s-au conformat.

Prefectul de Giurgiu, Adrina Puțaru, a avertizat că vor fi luate măsuri coercitive în cazul celor care nu conștientizează că au obligația legală de a preveni răspândirea bolii și că sancțiunile vor fi foarte dure.

„Centrul Național de Combatere a Bolilor a emis o decizie, pe 24 octombrie, prin care s-au prelungit termenele în care trebuia să se finalizeze vânătoarea în zonele afectate, cu 30 de zile, iar în zonele neafectate, unde trebuia să se treacă la uciderea mistreților în cotele stabilite, cu 60 de zile. Ritmul este lent, cauzele find obiective, cum ar fi o vegetație bogată care nu a permis vânătoarea.

Prin măsuri de coerciție și aplicarea de sancțiuni se va ajunge la o sensibizare a coardei proprietarilor de fonduri de vânătoare de a-și exercita o obligație și nu doar un drept, un hobby”, a spus prefectul de Giurgiu.

Articolul precedentTurneu de fotbal american, la Giurgiu. Cine va organiza evenimentul sportiv
Articolul următorUn șofer care nu s-a asigurat, a provocat un accident rutier