Farmaciile pot, în sfârșit, să ceară autorităților să fie autorizate pentru a vinde medicamente online, conform unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial. Posibilitatea de a vinde online medicamente care se dau fără prescripție a fost introdusă astă-vară, dar Ministerul Sănătății (MS) a oficializat abia de curând condițiile în care se poate face acest lucru.

Teoretic, farmaciile pot vinde online medicamente care se dau fără prescripție de la mijlocul lunii iulie 2018, însă, practic, autorizarea pentru a face acest lucru poate fi cerută abia din data de 24 aprilie 2019.

Condițiile în care se pot vinde online medicamente sunt detaliate în Ordinul MS nr. 444/2019 pentru aprobarea Normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea unităților farmaceutice. Actul a apărut recent în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 270 și 270 bis și se aplică din 24 aprilie 2019.

O primă condiție pentru funcționarea unei farmacii online este ca aceasta să aibă un spațiu de funcționare de minimum 10 mp, în plus față de spațiul necesar farmaciei clasice. Totodată, aceasta trebuie să fie dotată, în esență, cu mobilier, aparatură pentru asigurarea și monitorizarea temperaturii și calculator legat la internet.

O altă condiție este ca site-ul să conțină, printre altele, o declarație de consimțământ pentru prelucrarea datelor personale și un chestionar, ambele urmând să fie completate de pacienți.

Foarte important este ca site-ul să permită interacțiunea între pacienți și un farmacist înainte de vânzarea efectivă a medicamentelor. Practic, site-ul farmaciei online este considerat o „extensie virtuală” a unei farmacii obișnuite și acesta nu poat fi folosit fără să existe un farmacist care să se ocupe numai de eliberarea online a medicamentelor fără prescripție.

Apoi, farmacia online trebuie să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul. Vânzarea online a medicamentelor este permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani.

Altă condiție este ca pe site să se afiseze denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele trebuie clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).

Important! Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată poate cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.

Articolul precedentLiber la pescuit scrumbie, pe Dunăre
Articolul următorGrindina a făcut prăpăd la Giurgiu. Mii de hectare de culturi agricole, calamitate