Odată cu dezinsecția aeriană care va fi efectuată de către administrația locală din Giurgiu în zilele de duminică și luni, respectiv 7 și 8 iulie 2019, vecinii bulgari vor efectua și ei pulverizări pe întreaga lungime a malului bulgăresc al Dunării.

În data de 2 februarie 2018, Asociația Municipiilor Dunărene din Bulgaria și Fundația ”Natura Vie” din România au finalizat cu succes proiectul ”Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria”, finanțat prin programul Interreg V-A România-Bulgaria 2014-2020.

Sistemul de informații georgrafice (GIS) al zonelor tratate împotriva insectelor (țânțari, căpușe etc) în regiunea transfrontalieră a României-Bulgaria a fost creat și dezvoltat în cadrul acestui proiect.

Sistemul permite tuturor părților interesate din regiunea transfrontalieră să planifice, să coordoneze și să desfășoare campanii de dezinsecție, precum și să monitorizeze rezultatele activităților de dezinsecție și este accesibil tuturor browserelor de internet la adresa: http://www.bugis-robgs.eu/.

Toate autoritățile locale sau regionale din județele de graniță româno-bulgare, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași și Constanța au posibilitatea de a utiliza și perfecționa informațiile GIS pentru teritoriile administrative pe care le coordonează.

Într-un comunicat de de presă transmis de Fundația ”Natura Vie” din Călărași au fost transmise următoarele:

COMUNICAT

”În calitate de Președinte Executiv al ADRM –Asociația Bulgară a Municipiilor Riverane Dunării și coordonator al proiectului“INSECTRISK” doresc să vă transmit o comunicare importantă din partea Guvernului Bulgariei privind combaterea pericolului generat de proliferarea excesivă a insectelor care afectează sănătatea publică și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria.

În data de 3 iulie 2019, guvernul Bulgariei a luat decizia de a organiza și finanța tratamentul aerian împotriva țânțarilor pe întreaga lungime a malului bulgar al Dunării.

În acest context, dorim să transmitem un mesaj de alertă pentru toate autoritățile publice române cu responsabilități în acest domeniu, inclusiv ministerelor responsabile, agenţiilor de protecţie a mediului, consiliilor judetene și municipiilor riverane Dunării.

In numele ADRM dorim să comunicăm tuturor oficialilor români responsabili pentru activitățile similare de combatere a insectelor, ca o măsură de eficientizare a activităților de combatere a pericolului generat de aceste insecte în regiunea transfrontalieră România Bulgaria că în urmatoarele 10 zile vor fi efectuate tratamente aeriene împotriva țânțarilor pe intreaga lungime a malului bulgăresc al Dunării .

Pentru a realiza acest lucru, guvernul bulgar va utiliza rezultatele Asociației Municipiilor Dunării – ASRM, în cadrul proiectului: “INSECTRISK –Elaborarea și adoptarea unui parteneriat instituționalizat comun privind managementul riscului asupra proliferării excesive a insectelor care afectează sănătatea public și siguranța în regiunea transfrontalieră România-Bulgaria” – http://bugis-robg.eu. Partenerul român al proiectului: este Fundația Natura Vie Călărași.

Articolul precedentIncendiu la ferma Cocoșul Roșu. A ars un grajd de animale
Articolul următorDin nou, cozi de autoturisme la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu