Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au desfășurat, în perioada 06-07 martie a.c., o acțiune în judeţul Giurgiu, pentru protejarea patrimoniului cultural național.

În urma activităților desfășurate, la data de 6 martie a.c., polițiștii au procedat la confiscarea a două detectoare de metale, pe care, un bărbat de 35 de ani, din comuna Ulmi, județul Giurgiu, le-a deținut în mod ilegal, fără documente justificative, în perioada aprilie 2021- martie 2023.

Acesta a fost sanctionat contraventional, pentru încălcarea prevederilor art.5 alin.10 din Ordonanța nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național.

La data de 7 martie a.c., polițiștii de investigații criminale au depistat un bărbat, de 42 de ani, din comuna Malu, județul Giurgiu, care a prezentat spre comercializare, pe o rețea de socializare, două detectoare de metale, contra sumei de 1.500 de lei, fără a fi autorizat pentru desfășurarea unei astfel de activități.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţie, faptă prevăzută de articolul 27 alin. 1 din Ordonanţa nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional.

Reamintim faptul că legislația în vigoare, referitoare la protejarea patrimoniului cultural național mobil, respectiv Ordonanţa nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional prevede la art. 5 alin. 10  prevede că „Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obţină în prealabil autorizaţia inspectoratului de poliție al judeţului respectiv, a Direcţiei Generale de Politie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritoriala îşi au domiciliul sau, după caz, sediul, şi să se înregistreze la aceste autorităţi.”.

Nerespectarea acestei obligații constituie infracțiune conform art. 27 alin. 1 din același act normative, respectiv: „Vânzarea sau oferirea spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia prevăzută la art. 5 alin. (10) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentFemeie condamnată la opt ani de închisoare, prinsă de poliţiştii giurgiuveni
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET