Administrația locală din Giurgiu pregătește o serie de manifestări dedicate Centenarului, mai exact la împlinirea a 100 de ani de la eliberarea orașului de către armata franceză, la 10 noiembrie 1918, armată  condusă de generalul Henri Mathias Berthelot.

Manifestările vor fi desfășurate în data de 12 noiembrie 2018 sub egida „Centenar România 100: 1918-2018”. Cu acest prilej au fost invitați reprezentanți din cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București, autorități locale și județene din Giurgiu, consilieri locali, parlamentari, oameni de cultură și nu în ultimul rând, la aceste manifestări care se vor defășura în Parcul Alei este invitată toată comunitatea giurgiuveană.

În cadrul evenimentelor, cei prezenți vor avea ocazia să admire expoziția vernisata la Muzeul Județean Teohari Antonescu, ”Valori bibliofile franceze în colecții giurgiuvene”.

Pentru eliberarea orașului Giurgiu, la sfârșitul toamnei anului 1918, au pierit 13 ostași francezi din mai multe unități, inclusiv din trupele coloniale magrebiene. Onoarea forțării Dunării a aparținut Regimentului 210 Infanterie, unul dintre primele apărute în timpul Revoluției Franceze. Așa ne încredințează și inscripția de pe monumentul ridicat în Parcul Alei, monumentul la care s-a recules în 1992 o delegație a Regimentului 210 care omagia bicentenarul fondării sale.

La 11 noiembrie 1918 s-a semnat armistițiul de la Compiegne, iar Giurgiu a fost singura localitate românească eliberată de francezi înainte de încetarea oficială a ostilităților.

Articolul precedentBani, arme și alte bunuri, găsite în casele proxeneților din Giurgiu
Articolul următorGiurgiuvenii au dat buluc la raci și fructe de mare