Valuri de grindină, rafale de vânt însoţite de averse au pus la pământ culturile agricole din mai multe judeţe. 

Mii de hectare cultivate cu grâu, floarea soarelui, rapiţă, porumb, dar şi sute de grădini din mai multe localităţi din judeţul Giurgiu, cum ar fi Stăneşti, Giurgiu, Mihai Bravu, Schitu au fost afectate iar fermierii se plâng că munca şi investiţiile lor au fost distruse de fenomenele climatice extreme.

În Giurgiu nu sunt deocamdată instalate staţii de lansare a rachetelor antigrindină, care ar împiedica vaporii de apă să urce spre aerul rece și să înghețe.

O asemenea staţie precum cea de la Valea Călugăreasca din Prahova este prea departe și nu poate proteja zone precum cele din Giurgiu. 

În urma evenimentului meteo nefavorabil din data de 6 iunie, eveniment însoțit de vânt puternic, furtuna, acumulări mari de precipitații si grindina foarte multa, culturile au fost grav afectate, spune Andres Marian, un fermier din Onceşti.
 
‘Mai exact, culturile de toamna, grau și rapita au suferit pierderi în jur de 30-60%. Cel mai afectate sunt culturile de primavara, floarea soarelui fiind distrusa în totalitate in anumite sole iar cultura de porumb se afla intr-un procent de dauna cuprins intre 50-80%. Ne aflam într-o situație greu de gestionat, din cauza capitalului redus din acest an odată cu scumpirea produselor, a semințelor și cel mai important, scumpirea combustibilului, drept urmare culturile de primavara nu au putut fi asigurate, anul fiind deja unul dificil din cauza secetei care este prezenta în zona noastră cât si a problemelor ce țin de înființarea culturilor atât în toamna cat și în primavara.  Am trimis aceste informații și dl-ului Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii. Asteptam soluții și ajutor din partea statului în aceste situații dificile, greu de gestionat și de controlat de către fermieri. Menționez faptul ca este absolut esential si necesar un sistem antigrindina în zona noastra, cât mai urgent, deoarece in ultimii ani ne confruntam cât mai frecvent cu distrugeri ale culturilor din cauza grindinei”. 
Imagine

Sursa: Realitatea de Giurgiu