Unii români au tras lozul câștigător când au au renunțat la tradiționalele culturi de grâu și porumb și s-au orientat spre cele exotice. În județul Giurgiu, mai exact la Slobozia, un fermier a accesat 600.000 de euro și s-a apucat de cultivat aronia – un fruct bogat în antioxidanți și vitamine. Fructul, care seamănă izbitor cu afinele, dar este mult mai bogat în vitamina C și antioxidanți, a fost cultivat pe o suprafață de 36 de hectare.Plantaţia este 100 % naturală, fără chimicale, iar fructele sunt extraordinar de slab perisabile.

Plantaţia se întinde pe peste 34 de hectare, spre Vieru, dar în extravilanul  comunei Slobozia și cuprinde zeci de mii de arbuşti care, la maturitate vor atinge înălţimea de doi metri. Cultura este absolut nouă în zonă. Majoritatea localnicilor cultivă porumb sau grâu dar investitorul giurgiuvean, Balmora Green Energy, a fost puţin mai pragmatic şi a încercat marea cu degetul, mai ales că solul corespunde necesităţilor plantei.

Aronia este un fruct aproape necunoscut românilor, dar foarte solicitat în Polonia sau Bulgaria, care dețin cele mai întinse suprafețe cu aceste fructe exotice, susține Ion Drâstaru, reprezentantul firmei.

Boabele de Aronia conţin o cantitate mare de antioxidanţi, de neegalat cu alte fructe. Sunt bogate în acizi, ceea ce le face eficiente în tratarea infecţiilor urinare. De asemenea, sunt surse importante de fier şi bogate în vitamina C., iar fructul este extraordinar de slab perisabil, adică rezistă în condiţii normale, fără refrigerare, după care fructele pot fi transformate în siropuri, dulceţuri, vin, şi mai nou, în produse cosmetice. 

Fermierul și-a achiziționat și utilaje pentru recoltarea  fructelor și a realizat și un sistem de iriganții din banii primiti de la stat. Este convins că afacerea va da roade și a contactat deja mai multe hipermarketuri pentru a-și valorifica producția.

Pe lângă cultura de aronia, fermierul giurgiuvean a depus un nou proiect pentru înființarea unei plantații de coacăz negru.

 

Articolul precedentTot mai mulți tineri conduc autoturismele sub influența drogurilor
Articolul următorRezultate titularizare Giurgiu. Câți profesori au luat note mai mari de 7