Dacă vă aflaţi în comuna Frătești, veţi descoperi un obiectiv turistic deosebit. Este vorba de Muzeul Sătesc “Dacia”. Amenajat într-o casă veche ce a aparținut preotului satului, muzeul reunește materiale arheologice, etnografice și didactice valoroase. 

Pasionat de istoria Frăteștiului

Muzeul a fost amenajat în 1966, grație unui om minunat, profesorul de geografie Dumitru Burlacu, un pensionar care a pus mult suflet în ceea ce a făcut. Pasionat de istoria zonei, profesorul giurgiuvean s-a dedicat descoperirii de obiecte şi unelte din paleolitic, cărţi, costume populare şi alte obiecte care amintesc de istoria acestui sat românesc. Muzeul este amenajat într-o casă specifică locurilor, iar colecţia permanentă de aici cuprinde 800 de piese care au fost descoperite şi păstrate de-a lungul timpului.

Istoria acestui muzeu începe în 1966. Profesorul de geografie Dumitru Burlacu, pasionat de arheologie, a ieşit cu elevii clasei a V-a în vechea vatră a satului, „pentru că acolo, la heleşteu, copiii ar fi văzut un animal curios!“.

“În toamna lui 1966 am reușit să mă transfer aici, la Frătești. Eram diriginte la clasa a V-a, și copiii mei mi-au sus că au văzut la heleșteu un animal curios. La capătul unui canal de irigaţii au descoperit o mulțime de cioburi. Le-a spus să ne oprim aici. Am descoperit o mulțime de silexuri şi fragmente ceramice”, ne spune profesorul Burlacu.

Ideea de a înființa un muzeu i-a venit profesorului din anii studenției, când a avut de realizat un proiect. Atunci, un unchi de-a său i-a confirmat că s-au descoperit obiecte vechi în vatra satului, iar curiozitatea l-a determinat să înceapă propriile cercetări arheologice.

Așa a început istoria muzeului sătesc, primul de acest fel din judeţul Giurgiu. Artefactele strânse de-a lungul anilor au fost expuse în cea mai veche casă de suprafaţă din sat.

Colecții de obiecte străvechi, etnografie și didactică 

“Muzeul este structurat pe mai multe secţii. Cea mai importantă este cea de istorie veche, care cuprinde colecţii de silexuri, vase şi fragmente ceramice, unelte şi arme, idoli zoomorfi şi antropomorfi din paleolitic şi neolitic etc.

În cariera de pietriş şi nisip a satului, au fost descoperite fosile de cerb uriaş, fragmente osoase ale unui strămoş al elefantului, oase de camelide, de rinocer şi de multe alte animale, pe care le-am adus aici, în muzeu.

O altă secţiune este cea dedicată epocii metalelor. Din epoca bronzului datează o importantă aşezare identificată în vechea vatră a satului. De acolo au fost prelevate resturi ceramice, vase întregi, o seceră, un toporaş din bronz, alte câteva obiecte din acelaşi material. Dar ceea ce este interesant este faptul că am găsit resturile unui mic atelier metalurgic. Conserv în muzeu un fragment de creuzet, zgură de bronz şi fragmente de tipar pentru turnatul unor arme şi unelte din perioada secolului al XIV-lea î.Hr.

Epoca dacică este foarte bine reprezentată. Din acest motiv am dat numele muzeului sătesc «Dacia». Avem în colecţii artefacte care provin din două aşezări dacice, una situată în apropierea actualului Frăteşti, iar alta, mai mare şi mai bogată, pe vatra veche a satului. Din această perioadă deţinem vase din ceramică cenuşie şi neagră, fructiere, ulcele, opaiţe, obiecte de podoabă şi chiar un cârlig de pescuit.

În 1968, am descoperit un tezaur dacic de secol II-I î.Hr., care cuprinde peste 200 de monede de argint, fără inscripţii, pe avers cu un cap stilizat de zeitate, iar pe revers cu un călăreţ pe cal, reprezentaţi prin linii şi globule. Monedele sunt imitaţii după cele greceşti, ele aflându-se acum în Muzeul «Teoharie Antonescu» din Giurgiu“, ne-a declarat profesorul Dumitru Burlacu. Tot în vatra vechiului Frăteşti, au mai fost descoperite şi fragmente ceramice din secolele III-IV d.Hr., precum şi o necropolă de secol VIII, a treia de acest fel din Muntenia. Muzeul mai deţine şi o bogată colecţie etnografică, una de carte şi multe multe alte obiecte.

Vizitat de elevi și de turiști străini

Pentru satul Frăteşti şi pentru judeţul nostru, muzeul a constituit o lungă perioadă de timp un obiectiv important. Este primul de acest fel din judeţ şi el documentează locuirea umană în aceeaşi vatră din paleolitic până în prezent. Muzeul a fost vizitat de generaţii întregi de elevi ai şcolii noastre şi din comunele apropiate, de specialişti din ţară, dar şi de peste graniţe: din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Belgia, Danemarca, Norvegia, Suedia, Cehia, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova şi din alte ţări”, susține profesorul Dumitru Burlacu.

În prezent, inimosul profesor lucrează la reabilitarea și extinderea muzeului, grație sprijinului financiar oferit de un fost elev de-al său.

Articolul precedentElevii din Giurgiu nu vor face cursuri în curând. Despre ce este vorba
Articolul următorContinuă recensământul porcilor în județul Giurgiu. Ce se întâmplă pe fondurile de vânătoare