Zeci de mii de persoane părăsesc Homs, al treilea oraș ca mărime din Siria, temându-se că insurgenții islamiști vor continua să avanseze spre capitala Damasc.
Joi, rebelii au cucerit orașul nordic Hama, marcând a doua lovitură majoră împotriva președintelui Bashar al-Assad, care a pierdut controlul asupra Alepului săptămâna trecută.
Liderul grupării islamiste militante Hayat Tahrir al-Sham (HTS), Abu Mohammed al-Jawlani, el-a transmis locuitorilor din Homs mesajul: „A sosit timpul vostru”, relatează BBC.
Rebelii au lansat un atac surpriză împotriva guvernului, săptămâna trecută, și au capturat până acum două orașe majore.
Aceștia avansează spre sud, iar Homs este următorul oraș de pe ruta dintre Alep și Damasc.
Situația din nord-vestul Siriei
Membrii comunității alawite a președintelui Bashar al-Assad părăsesc în grabă regiunea Homs.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, raportează că avioanele de luptă au bombardat un pod pe drumul ce leagă Homs de Hama, în încercarea de a încetini avansul rebelilor.
După ce armata siriană a pierdut controlul asupra orașului Hama în urma unor zile de lupte, nu este clar dacă va reuși să apere Homs. Orașul strategic care leagă capitala de zona alawită de pe coasta Mediteranei, bastionul politic al președintelui Assad și esențial pentru menținerea puterii sale.
Peste o jumătate de milion de oameni au fost uciși de la izbucnirea războiului civil în 2011, când guvernul a reprimat violent protestele pro-democrație pașnice.
Ofensiva rebelilor, începută acum nouă zile, este cel mai rapid avans pe câmpul de luptă de către oricare dintre părți de la debutul războiului civil.
SOHR estimează că peste 820 de persoane, inclusiv 111 civili, au fost ucise până acum în întreaga țară.
Anterior, luptătorii HTS și aliații lor au preluat controlul asupra închisorii centrale din Hama și au eliberat deținuții în timpul unor lupte intense, în timp ce armata a anunțat că a redistribuit trupele în afara orașului.
Hama, care găzduiește un milion de oameni, este situat la 110 kilometri sud de Alep, cucerit de rebeli săptămâna trecută în urma unui atac surpriză lansat din bastionul lor din nord-vest.
Răspunsuri și provocări pentru regimul Assad
Președintele Assad a promis să „zdrobească” rebelii și a acuzat puterile occidentale că încearcă să redeseneze harta regiunii, în timp ce principalii săi aliați, Rusia și Iranul, și-au oferit „sprijinul necondiționat”.
În trecut, regimul sirian s-a bazat pe Rusia și Iran pentru a înfrânge opoziția. Avioanele rusești au intensificat bombardamentele asupra zonelor controlate de rebeli, milițiile sprijinite de Iran au trimis luptători pentru a consolida liniile de apărare ale guvernului, iar Iranul a declarat că este pregătit să trimită forțe suplimentare în Siria dacă va fi solicitat.
Totuși, cu ambii aliați preocupați de propriile probleme, nu este clar cum – sau dacă – Bashar al-Assad va reuși să oprească un avans care ar putea amenința supraviețuirea guvernului său.
Între timp, Organizația a avertizat că luptele „agravează o situație deja îngrozitoare pentru civilii din nordul țării”.
Se estimează că 280.000 de persoane au fost strămutate, majoritatea femei și copii, iar unii civili sunt prinși în zonele de pe linia frontului, incapabili să ajungă în locații mai sigure.
În Alep, un oraș cu două milioane de locuitori, unele servicii publice și facilități esențiale – inclusiv spitale, brutării, centrale electrice, rețele de apă, internet și telecomunicații – sunt întrerupte sau nefuncționale din cauza lipsei de resurse și personal.
Secretarul general al ONU, António Guterres, i-a îndemnat „pe toți cei care au influență să-și aducă contribuția” pentru a pune capăt războiului civil.