Epidemia de pestă porcină  africană deschide dosare penale. În județul Giurgiu, ultimele trei focare au fost descoperite în gospodăriile unor foști tehnicieni veterinari, care încă practicau această meserie și ar fi răspândit boala.

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite în ultimele zile în localitățile Mihai Bravu, Budeni și Comana. Iar o nouă suspiciune de pestă porcină africană este într-o gospodărie din Adunații Copăceni. Autoritățile sunt revoltate că în ciuda măsurilor preventive, virusul este răspândit tocmai de cei care ar fi trebuit să prevină această boală. Virusul a apărut în exploatațiile unor foști tehnicieni veterinari care ar fi folosit instrumentar nesterilizat.

Subprefectul județului Giurgiu, Adriana Puțaru și directorul DSVSA Giurgiu, Liviu Florescu au declarat că pe numele celor trei foști veterinari au fost deschise dosare penale în care se fac cercetări cu privire la răspândirea bolii dar și la practicarea fără drept a acestei meserii.

“Cu privire la ultimele focare confirmate, la Mihai Bravu,  un focar la Comana și un focar la Budeni, este important de reținut că în toate aceste exploatații se creșteau un număr impresionant de porci, vorbim de 34 la Mihai Bravu, 17 la Comana și 86 la Budeni. Acesta fiind, de altfel, un specific al zonei respective, unde se știe că se cresc porci pentru vânzare, nu pentru consum propriu, cum s-ar crește normal într-o gospodărie, doi-trei, și nu mai mult. Aceasta nu ar fi o problemă dacă proprietarii respectivelor exploatații, n-ar fi dobândit,  n-ar fi avut cândva și n-ar fi deținut calitatea de tehnicieni veterinari. Și, din păcate, chiar dacă nu mai aveau dreptul, practicau în continuare această meserie clandestin și acest lucru duce la concluzia certă că au contribuit la răspândirea virusului.

Posesorii acestor animale, pe lângă faptul că și-au expus propriile animale și au adus pesta în propriile curți, au contribuit prin folosirea instumentarului nesterilizat la propagarea virusului, prin faptul că au intrat din coteț în coteț, și din curte în curte. Motiv pentru care sunt deja formulate plângeri penale pentru aceste persoane și urmează ca poliția să verifice dacă se confirmă cele constatate de noi.

Aceeași situație o avem la Adunații Copăceni și astăzi a plecat buletinul de analiză, proprietarul este un tehnician veterinar, care pe lângă gospodăria unde i-a murit porcul, mai are și o alta, cu peste 20 de porci. Asta înseamnă că pesta este răspândită de oameni”, a explicat subprefectul Adriana Puțaru.

În urma confirmării celor trei focare de pestă porcină africană, au fost dispuse noi măsuri preventive. Au fost uciși preventiv porcii din focarele confirmate, iar în localitatea Mihai Bravu, s-a apelat la ajutorul armatei pentru uciderea preventivă a celor peste 800 de porci din gospodăriile populației. 20 de soldați au venit să ajute autoritățile sanitar-veterinare iar acțiunea a început chiar astăzi.

În Comana, s-au intituit două filtre dezinfectante și de control și două la Mihai Bravu.

În judetul Giurgiu, sunt nouă focare de pestă porcină africană. Până acum, au ucise preventiv 141 de animale.  Iar virusul pare de neoprit si se răspândește cu rapiditate si în alte localități din județ.

Articolul precedentZiua Recoltei, sărbătorită în Piața Centrală din Giurgiu
Articolul următorTransportatorii rutieri de persoane vor să oprească activitatea de joi; vor fi afectaţi 800.000-900.000 de pasageri