În următoarele zile, 17 judeţe din ţară se vor confrunta cu un episod de vreme rece, cu ninsori abundente, depuneri de gheaţă şi intensificări ale vântului. Cu această ocazie Ministerul de Interne a mobilizat peste 11.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru a interveni dacă situaţia o va impune.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod Galben de ninsori viscolite şi depuneri de gheaţă, valabilă din această noapte, până mâine la ora 20.00, pentru Municipiul Bucureşti şi 17 judeţe din sudul şi sud-estul ţării.

Este vorba despre judeţele: Giurgiu, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, , Prahova, Buzău, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Vrancea, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Galaţi.

Potrivit meteorologilor, în zonele respective se vor semnala ninsori abundente, iar vântul va bate cu putere şi va atinge în anumite zone viteza de 75 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne au precizat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă faptul că după acest episod de viscol, începând din seara zilei de miercuri, temperaturile vor scădea, minimele nocturne urmând să scadă sub minus 10 grade, în special în Nordul, Nord-Estul şi centrul ţării.

„Imediat după emiterea Codului Galben de vreme severă, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a cerut prefecţilor să ia măsuri pentru punerea în aplicare a planurilor de acţiune pentru sezonul rece şi să se asigure că sunt pregătite mijloacele de intervenţie şi că există suficiente stocuri de materiale antiderapante şi de carburanţi.

În acest sens, astăzi în jurul prânzului, s-a transmis o radiogramă tuturor Instituţiilor Prefectului din judeţele aflate sub atenţionare meteorologică pentru a asigura permanenţa pe toată perioada de manifestare a fenomenelor meteo severe.

De asemenea, au fost prealertate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă pentru luarea tuturor măsurilor pentru protejarea populaţiei şi pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a sistemelor de utilităţi publice”, a precizat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Autorităţile vor acorda cu această ocazie o atenţie deosebită persoanelor care necesită asistenţă medicală permanentă, cum sunt bolnavii care au nevoie de dializă sau gravidele, iar acolo unde este cazul, acestea vor fi transportate preventiv în unităţile spitaliceşti. Pentru perioada cu temperaturi scăzute, autorităţile locale vor lua măsuri pentru asigurarea unor spaţii în care ar putea fi cazate persoane surprinse de vremea severă.

„La nivelul judeţelor vizate de atenţionarea meteo, au fost suplimentate efectivele de intervenţie ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, astfel încât acţiunile acestora pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo să se poată realiza în cel mai scurt timp.

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi vor fi pregătiţi în aceste zile să intervină în sprijinul populaţiei în situaţia apariţiei unor situaţii de urgenţă provocate de vremea severă. Având în vedere că vremea se va menţine deosebit de rece până la sfârşitul săptămânii, când foarte mulţi cetăţeni se vor bucura de minivacanţa prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale şi vor participa la manifestările publice organizate în mai multe oraşe, le recomandăm să-şi ia măsuri de protecţie şi să se îmbrace corespunzător”, au mai precizat reprezentanţii ministerului.

Articolul precedentGiurgiuvenii pot cumpăra titluri de stat Centenar, cu dobândă de 4,5 %
Articolul următorCum se circulă pe drumurile naționale din județul Giurgiu