Anul 2019 vine cu schimbări importante pentru șoferii care au mașini mai vechi de 12 ani. Aceștia vor avea de suferit în urma noilor prevederi privind inspecția tehnică periodică a mașinii (ITP).

Mașinile trec de inspecția tehnică periodică doar dacă au defecte minore. În cazul în care există defecte mai grave, acestea trebuie remediate în cel mult 30 de zile. De asemenea, în acel caz, în cel mult 30 de zile se va face o nouă inspecție.

Un alt aspect se referă la frecvența desfășurării ITP depinde de vechimea mașinii: mai exact, mașinilor mai vechi de 12 ani trebuie să li se facă ITP în fiecare an. Până la începutul anului 2018, ITP la asemenea mașini trebuia să se facă la doi ani.

Mai mult, primul ITP, în cazul mașinilor noi, se face după trei ani. Bineînțeles, ulterior primei inspecții, se va face câte o inspecție la doi ani, perioada de trei ani fiind aplicabilă doar în cazul primei inspecții.

Ce se întâmplă la expirarea ITP? Înmatricularea se suspendă, de drept, ceea ce înseamnă că șoferii care circulă cu mașini care au ITP-ul expirat riscă două tipuri de amenzi: una pentru lipsa ITP-ului valabil şi una pentru condusul unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.

Articolul precedentUn Volkswagen a luat foc în mers, pe DN 5 Giurgiu-București
Articolul următorTânăr prins conducând un autoturism fără permis