100 de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriți astăzi în municipiul Giurgiu printr-un ceremonial militar organizat de Inspectoratul de Jandarmi Județean Giurgiu, cu sprijinul Primăriei municipiului.

Parada militară, prezentarea unei replici a sabiei lui Ștefan cel Mare, muzica reprezentativă a Jandarmeriei Române și cuplurile ecvestre, toate au făcut parte din acest eveniment unic, dedicat centenarului.

Ceremonialul a început cu primirea delegației care a adus replica sabiei lui Ștefan cel Mare în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu- Ruse, delegație din care a făcut parte și inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Activitățile au continuat în piața Tricolorului, cu primirea onorului de către colonelul Cucoș Sebastian, împuternicit prim adjunct al inspectorul general al Jandarmeriei Române și șef al Statului Major, activitate urmată de oficierea unei slujbe religioase.

Cel mai așteptat moment a fost prezentarea replicii sabiei și a Steagului Tricolor, brodat cu icoana lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ceremonia s-a încheiat cu o paradă militară, alături de jandarmii giurgiuveni fiind prezenți jandarmi din cadrul Detașamentului Gardă de Onoare, Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române și Detașamentul de Cavalerie din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a municipiului  București.

Replica sabiei lui Ștefan cel Mare a fost adusă în România de Casa de Comerț Balcanică din Brașov și Ordinul Militar Creștin – Ortodox “Sfânta Maria”, fiind donată de Muzeul Topkapî din Istanbul.

După desfășurarea ceremonialului din Giurgiu, delegația și-a continuat deplasarea spre Sibiu, unde va fi binecuvântată și sfințită în Catedrala Mitroplitană de către Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, arhiepiscopul Sibiului și mitropolit al Ardealului.

De Ziua Națională a României, replica sabiei va fi expusă în cadrul paradei militare ce se va organiza la Brașov, iar la final aceasta va fi păstrată la Biserica “Schimbarea la Față” din Brașov, unde se află o parte din osemintele lui Mihai Viteazul.

Articolul precedentAutocar cu 25 de turiști la bord, rămas înzăpezit între DN5 și Oinacu
Articolul următorPolițiști avansați în grad de Ziua Națională