Federaţia Pro Agro îi acuză pe retaileri că profită de pesta porcină şi măresc importurile de carne

Federaţia Naţională Pro Agro – care întruneşte inclusiv fermierii crescători de porci – arată, într-un comunicat transmis vineri, că „majoritatea retailerilor au mărit achiziţiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii româneşti”, profitând astfel de criza creată de pesta porcină africană, scrie Mediafax.

„Membrii Federaţiei Naţionale Pro Agro au realizat o campanie pentru verificarea originii cărnii comercializată pe piaţa din România şi modul de expunere al acesteia la raft. Pro Agro atrage atenţia asupra faptului că majoritatea retailerilor au mărit achiziţiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii româneşti. Considerăm că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine în România, prin practicarea unor preţuri de dumping”, menţionează Pro Agro.

Reprezentanţii fermierilor solicită „sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instituţiile pe care le coordonează, să intervină în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din ţara noastră”.

„Considerăm că motivul invocat de marile reţele de distribuţie, respectiv scăderea drastică a cererii pe piaţa internă, nu este justificat. Noi, fermierii ştim că se doreşte instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor şi aducerea unor cantităţi mari de carne din alte state”, mai arată Pro Agro.

„Pe această cale dorim să informăm consumatorii români că pesta porcină africană nu se transmite la om şi nu afectează sănătatea. Din discuţiile purtate cu dr. Mary Pană, preşedinte ACEBOP şi vicepreşedinte Pro Agro, precum şi cu alţi experţi veterinari, avem siguranţa că pe raftul magazinelor nu poate ajunge decât carne sănătoasă – fiind interzisă vânzarea porcilor care au contractat această boală”, se mai arată în comunicat.

„În numele fermierilor noştri, îi rugăm pe reteileri să îşi îndrepte atenţia asupra cărnii şi a produselor româneşti din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele. Suntem conştienţi de faptul că nu putem obliga retailerii să cumpere, dar vrem diferenţiere la raft a cărnii româneşti vrac de cea străină şi să lăsăm consumatorul nostru să aleagă”, subliniază Pro Agro.

Articolul precedentO altă epidemie amenință România după pesta porcină africană
Articolul următorAzi, sărbătoare mare pentru ortodocși și catolici. Ce tradiții sunt