Este aglomerație nu numai în magazine, ci și în punctele de trecere a frontierei. La Giurgiu, în aceste zile, sunt cozi kilometrice de camioane iar valorile de trafic au crescut considerabil. Poliţiștii de frontieră spun că și-au adaptat misiunile de supraveghere şi control astfel încât să reducă timpul de aşteptare şi să fluidizeze traficul. 

În doar 24 de ore, la graniţa cu Bulgaria au fost efectuate formalităţile de frontiera prin PTF Giurgiu, pe sensul de intrare în țară, pentru1.273 camioane, 443 autoturisme și 3.326 persoane, iar pe sensul de ieșire din țară au fost înregistrate 1.215 de camioane, 622 de autoturisme și 3.799 de  persoane.

Controlul se efectuează în prezent pe sensul de ieșire din țară, pe câte 3 artere de circulație, iar pe sensul de intrare, pe câte 4 artere destinate turismelor, și se înregistrează un timp de așteptare pentru activitatea de control a documentelor la frontieră de 20 de minute pe ambele sensuri de deplasare.

Pentru autocamioane, traficul prin PTF Giurgiu se desfăşoară pe câte 5 artere de circulație pe ambele sensuri de deplasare. Se înregistrează un timp de așteptare pentru activitatea de control a documentelor la frontieră de 30 de minute pe sensul de intrare în țară, respectiv 90 de minute pe sensul de ieșire din țară.

Acești timpi de așteptare se datorează numărului mare de astfel de mijloace de transport, prezente pentru tranzit, dată fiind și perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Măsuri suplimentare de sărbători

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au fost dispuse măsuri suplimentare, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ.

În Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu a fost suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor de călătorie astfel încât, un număr de 40-42 poliţişti de frontieră vor desfăşura zilnic, misiuni de supraveghere şi control.

Dacă situaţia o va impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctului de trecere a frontierei.

La graniţa cu Bulgaria, formalităţile de frontieră se derulează în comun autorităţile din statul vecin, sens în care reprezentanţii I.T.P.F. Giurgiu menţin permanent legătura cu omologii bulgari, pentru dispunerea unor măsuri comune de fluidizare a traficului (suplimentarea arterelor şi a personalului aferent).

Având în vedere contextul dispunerii unor măsuri specifice pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul Sars-Cov 2, pe sensul de intrare în țară, la realizarea controlului de frontieră, care vizează în principal verificarea documentelor de călătorie, participă şi reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică Giurgiu în vederea efectuarii triajului epidemiologic şi dispunerii măsurilor specifice, după caz.

De asemenea, se recomandă participanţilor la trafic să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate şi sa pregătească din timp documentele de călătorie, respectiv documentele care atestă excepţia la măsura carantinării instituită de reprezentanţii DSP aflaţi în puncte.

Informaţii privind situaţia traficului prin punctele de trecere se regăsesc pe  aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.

Se recomandă participanților la trafic, tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internațional, astfel încât să se evite apariția suprasolicitărilor doar pentru unele dintre acestea.

Când trebuie completat formularul de intrare în țară

Începând cu data de 20.12.2021 a intrat în vigoare obligativitatea completării Formularului Digital pentru toate persoanele care intră în România.

Formularul se completează online şi nu trebuie tipărit, el fiind citit automat de dispozitivele Poliției de Frontieră Române, în interval de câteva secunde, fără a afecta timpul de aşteptare la controlul de frontieră.

Polițiștii de frontieră recomandă ca formularul digital (PLF) să fie completat anterior prezentării la control de frontieră în punctul de trecere.

În situația în care o persoană se prezintă în punctul de trecere a frontierei fără formularul digital completat, acesteia i se permite intrarea în ţară şi are obligaţia de a-l completa într-un termen de 24 de ore.

 

 

Sursa: Realitatea de Giurgiu