La  două săptămâni de când a intrat în vigoare noua lege care protejează victimele violenţelor domestice, la Giurgiu au fost emise primele ordine de protecţie provizorii. Este vorba de trei ordine de protecție provizorii, dar au fost constatate două încălcări ale ordinelor de protecție.

Sunt mult mai multe cazuri, dar nu toate victimele au curajul să îşi denunţe partenerii violenţi. În județul Giurgiu, în 2018 au fost peste 700 de cazuri de infracțiuni de violență domestică. Polițiștii au dispus măsuri preventive în trei dintre aceste cazuri.

Poliţistul evaluează riscul pe baza unui formular. Îi va adresa victimei 21 de întrebări. Prima: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?” sau ” Au fost agresați și alți membri de familie/copii?”. Este suficient ca persoana vătămată să răspundă afirmativ la primele două întrebări, ca poliţistul să constate că există un risc iminent şi să emită pe loc ordinul provizoriu.

Ordinul se va emite indiferent de opinia victimei.

Ce aduce acest ordin avantajos faţă de ordinul emis de instanţă este că se emite pe loc şi îi crează victimei protecţie suplimentară, continuă de la momentul în care sună la 112 şi până în momentul în care acest ordin este emis de către instanţele de judecată.

Documentul este valabil 5 zile, până când instanţa va emite un nou ordin. Odată încălcat, agresorul riscă închisoarea.

Prin ordinul de protecție provizoriu, polițistul poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Noua lege îi dă dreptul poliţistului să îl scoată pe agresor din casă şi să îl ducă la o distanţă suficientă faţă de locuinţa unde au rămas soţia sau copiii. El ar trebui predat unei echipe de specialişti de la Ministerul Muncii.

Potrivit asociaţiilor care luptă pentru drepturile victimelor, aceste echipe nu există încă peste tot în ţară astfel că agresorul rămâne nesupravegheat și s-ar putea intoarce oricând să facă rău.

 

Articolul precedentManifestări la Giurgiu, de Ziua Culturii Naționale
Articolul următorFotbal în sală, la Giurgiu. 14 echipe din Liga 4 și 5 participă la Cupa de Iarnă