Depozitele frigorifice construite cu bani europeni reprezintă salvarea pentru micii producători de fructe.

Fermierii își vând astfel mai ușor marfa, scapă de samsari, iar șansa ca în marile lanțuri de magazine să găsim legume românești, crește. Un tânăr fermier din județul Giurgiu a construit la Uzunu, unde deține o livadă  de meri care se întinde pe 16 hectar de teren, un depozit frigorific cu atmosferă controlată și o stație de sortare.  Investiția a costat circa 1,3 milioane de euro și a fost finanțată din fonduri europene obținute prin Programul Național de Dezvoltare Rurala și din surse proprii.

„Din căutări în căutări, din discuții în discuții am ajuns la concluzia că mai potrivit pentru noi ar fi să facem o livadă de mere, pentru că, merele, ca și fruct, nu sunt așa de perisabile, ele pot fi depozitate pe o perioadă îndelungată în depozitul pe care îl construim, avem o capacitate de stocare de 800 de tone, însemnând patru camere frigorifice de câte 200 de tone fiecare, iar linia de sortare va fi una modernă, în care merele vor fi preluate pe box-paleți, vor fi spălate, curățate, uscate, după care vor fi șase ieșiri speciale pe care vom putea să dimensionăm merele”, a spus Mircea Grigoriu.

Iar pentru a nu se afla la mâna samsarilor, a decis să se asocieze într-o cooperativă cu alte ferme horticole, astfel ca producția obținută va ajunge la importanți retaileri alimentari.

”Suntem în discuție și cu mai multe lanțuri de supermarketuri, hipermarketuri și până la urmă, ele ne vor spune care este cererea și ce anume se pretează mai bine clientului român”, a precizat Mircea Grigoriu.

Chiar dacă uneori oscilațiile de temperatură pun în dificultate producătorii de fructe, prin tehnologii profesioniste, se pot obține producții eficiente, spune Mircea Grigoriu.

”Este un sistem de fertirigare, care are automatizare și poate fi controlat prin radio,poate fi controlat prin aplicațiile de pe telefon”, explică Mircea Grigoriu.

Merele sunt tot mai căutate pe piața românească și sub forma unor produse finite. De aceea, Mircea Grigoriu va da în folosință, peste o lună, și o fabrică de sucuri naturale.

”Ne îndreptăm atenția, cu linia de sucuri pe care o vom avea la depozit, să producem sucuri în recipiente din sticlă, pentru că noi considerăm că prospețimea și calitatea va fi păstrată mai mult decât în recipientele din plastic”, a mai afirmat Mircea Grigoriu.

 

 

 

 

Articolul precedentȘase cetăţeni străini, ascunşi  sub podeaua unui  autocar, depistaţi în P.T.F. Giurgiu
Articolul următorZeci de locuitori din cartierul Rudari au mărșăluit în semn de protest față de lipsa siguranței rutiere