Un control de rutină al polițiștilor de pe autostradă a descoperit la km 110 un transport ilegal de porci, infestați cu pestă porcină africană, care veneau din Giurgiu și urmau să fie vânduți în județul Argeș.Cele 55 de suine erau neidentificate și au fost sacrificate la incineratorul din Bradu, singurul din județ deschis.

DSV Argeș a recoltat probe de la 7 porci, iar la doi dintre ei s-a descoperit virusul pestei porcine.

Proprietarul celor 55 de porci este Nicolae N. din Adunații Copăceni. Acesta aducea animalele din Giurgiu și intenționa să le vândă în județul Argeș.

“În noaptea de vineri (02.04.2021) spre sâmbătă (03.04.2021), cu ocazia unui control de rutină al poliției autostrăzi, a fost verificat un mijloc de transport în care se aflau 55 capete suine neidentificate. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a luat măsurile legale de ucidere și incinerare a suinelor. Proprietarul a fost sancționat contravențional, urmând a i se întocmi dosar penal, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, deoarece suinele proveneau din zonă de supraveghere pestă porcină africană, din județul Giurgiu. În urma analizelor efectuate, pe probe de sânge de la suinele confiscate, s-a constatat că animalele erau pozitive la pestă porcină africană” a anunțat Direcția Sanitar Veterinară Argeș printr-un comunicat de presă.
Proprietarul porcilor a primit din partea polițiștilor de pe autostrada o amendă pentru transport fără documente și una pentru animale neidentificate.

După ce au descoperit transportul, polițiștii i-au ținut lângă Găești sub observație, până dimineața. Proprietarul porcilor a primit o amendă cumulată, de 1500 lei, pentru transport fără documente și pentru animale neidentificate.

DSV Giurgiu a trecut la verificarea exploatației de unde provin, să nu mai fie și alte capete cu pestă porcină. .

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au efectuat un control la gospodăria proprietarului, pentru a aplica măsurile de control și în exploataţia de unde provin porcii. Echipa a constatat ca în locația respectivă nu mai există alte suine.

Cu toate acestea, conform directivelor europene, D.S.V.S.A. Giurgiu va declara focar de pestă porcină africană în gospodăria menționată, urmând a fi anunțate organele abilitate pentru alte cercetări.

Achiziționarea de suine de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare reprezintă un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane, în acest caz proprietarii de animale  putând fi sancționați contravențional/penal, fapt ce duce, implicit, la neacordarea despăgubirilor cuvenite, în cazul apariției bolii, spun reprezentanții DSVSA Giurgiu.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentVlad Voiculescu, protagonistul unui scandal care dă foc coaliției – Culisele statului paralel, ora 18:00
Articolul următorGiurgiu. Percheziții la firme de transport internațional bănuite de eliberarea și folosirea de teste COVID false