Mai este foarte puțin până la Crăciun, iar românii se gândesc cu groază ce vor pune pe masa de sărbători, în contextul în care comercializarea porcilor este strict interzisă în anumite zone de risc, din cauza pestei porcine.

În județul Giurgiu, unde sunt 35 de focare de pestă porcină africană, autoritățile au impus măsuri stricte de transport a porcilor și cărnii de porc, chiar și în zonele fără restricții.

Dacă în zonele cu restricții în care a evoluat pesta porcină africană este interzisă achiziționarea și transportul porcilor vii, în cele care nu sunt afectate de virus au fost impuse anumite măsuri. Astfel, doar crescătorii care vor avea un formular pentru consum familial de la medicul veterinar vor putea să transporte porcii în alte localități, și asta doar pentru consumul propriu și nu pentru comercializare, susține Liviu Florescu, director DSVSA Giurgiu.

De altfel, în această perioadă, oamenii vor încerca diverse tertipuri pentru a sacrifica și transporta porci chiar și in zonele afectate de pestă porcină africană. Vor fi însă sancționați cu sume de peste 1.500 lei iar animalul sau carnea vor fi confiscate.

Articolul precedentAutoritățile în alertă, din cauza pestei porcine. Târgurile, la control
Articolul următorVoluntarii de la Liceul Tehnologic „Ion Barbu”, daruri pentru copiii seropozitivi