Vă mai aduceți aminte de femeia grațiată de fostul președinte al României, Traian Băsescu, în 2014, care a ajuns la închisoare pentru furt? Ei bine, individa care a stârnit mila întregii țări la acea dată, a fost condamnată definitiv, într-un mega dosar instrumentat de procurorul Teodor Niță, fiindu-i aplicată o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru înșelăciune.

Garofița Mocanu, mamă a nouă copii, la data grațierii avea doar șapte, a comis faptele pentru care a fost condamnată în stare de recidivă postexecutorie, aceasta fiind condamnată anterior pentru comiterea unor infracțiuni de aceeași natură cu cele pentru care a fost cercetată în prezenta cauză. De menționat că femeia s-a sustras de la urmărirea penală, nu are și nu a avut loc de muncă. Garofița Mocanu a mai fost reținută și în 2008 pentru furt și apoi, în ianuarie 2010, a fost arestată din nou, pentru o lună. Condamnată definitiv în 2012 la trei ani de închisoare, Garofița Mocanu a reușit să amâne executarea restului de pedeapsă, după ce a rămas însărcinată.

Magistrații Curții de Apel Constanţa au finalizat cercetările într-un mega-dosar instrumentat de procurorul Teodor Niță, în care a fost anchetată o grupare infracţională care acţiona prin metoda „Pomană” sau „Împrietenire”. Este vorba de peste 60 de fapte infracţionale, între care săvârşite şi în Constanţa, unele chiar cu violenţă. Mai exact, este vorba de 31 de indivizi, care se îmbrăcau în haine de doliu şi, sub pretextul că voiau să dea alimente de pomană, intrau în casele oamenilor şi furau. Printre inculpaţi se află şi Garofiţa Mocanu, zisă Nela, pe care preşedintele Traian Băsescu a graţiat-o în 2014.

Graţierea a venit ca urmare a presiunii publice şi mediatice, impresionate de faptul că femeia furase ca să aibă cu ce să-şi hrănească copiii, după cum susţinea ea, (deși locuia într-o vilă) iar pentru fapta sa fusese, atunci, condamnată la 3 ani de închisoare. Înainte, femeia a mai fost condamnată, însă a fost eliberată la scurt timp, rămânând însărcinată. Iată că femeia a fost condamnată, din nou, la 5 ani de închisoare însă, de data aceasta nimeni nu o va mai scăpa de la executarea pedepsei. Poate, doar dacă mai face vreun copil!

Infractorii abordau victimele, care erau persoane vârstnice, trecute de 80 de ani şi, pretextând că oferă alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau oferindu-se să cumpere bunuri uzate la preţuri avantajoase, le-au câştigat acestora încrederea şi au pătruns în locuinţele persoanelor vătămate, situate în 12 judeţe ale ţării, judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinţi, Cluj precum şi în Bucureşti de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani, folosind violenţa în cazul în care erau surprinşi de victime în timpul furtului.Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte 500.000 euro. Erau foarte bine organizaţi, foloseau disimulări atât de îmbrăcăminte cât şi fizice. Toţi umblau înmănuşati, schimbau foarte des telefoanele, maşinile, şi acţionau concomitent pe raza a 12 judeţe. Dacă se întâmpla ca unul dintre bătrâni să se prindă despre ce e vorba, recurgeau la violenţă ca să-şi ducă la capăt treaba.

Magistrații au luat măsuri asigurătorii asupra mai multor imobile (case şi apartamente), autoturisme şi conturi bancare. Şi, chiar dacă una dintre inculpate, Garofiţa Mocanu, a fost graţiată în baza unor poveşti lacrimogene cu privire la un aşa-zis mod de trai greu, în realitate, toţi indvizii, ţigani, au palate!

Cum acționau, mai exact, infractorii!

Aceştia intrau în scările de bloc, se uitau pe listele de întreţinere şi apoi sunau la uşile vârstnicilor de peste 70, 80 de ani. Spuneau că au fost trimişi de doamna Geta (spre exemplu), nume luat de pe listele mai sus menţionate, şi că vor să dea de pomană pentru unchiul decedat. Ofereau produse alimentare dar şi suma de 200 de lei. Numai că bancnota era de 500.

Femeia grațiată de Băsescu avea rolul de a aborda victimele infracțiunilor și, sub diferite pretexte, respectiv oferire de alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau achiziționare de electrocasnice vechi, ori sticle și borcane, de a le câștiga acestora încrederea pentru a pătrunde în locuințele lor, în scopul sustragerii de bani, bunuri sau alte valori. Sub pretextul cumpărării unor produse electrocasnice, a reușit să pătrundă în mai multe locuințe din Constanța și din țară de unde, prin distragerea atenției persoanelor vătămate, în vârstă de peste 80 de ani, a sustras, în total, sume de ordinul zecilor de mii de euro.