Fostul senator „Butoane” a fost condamnat sa muncească in folosul comunitații la biblioteca din  Giurgiu

După aproape cinci ani de judecată, Tribunalul București a dat primele sentințe în unul dintre cele mai mari dosare de macrocriminalitate economico-financiară. Ginerele fostului senator Cezar Măgureanu, Sorin Adrian Găzdac, a primit o pedeapsa de 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru mai multe infracțiuni economice.

În acest dosar, procurorii DIICOT au trimis în judecată 54 de persoane juridice și 53 de persoane fizice, printre care se află membri ai clanului Butoane din Giurgiu, fostul senator Cezar Măgureanu și persoane din conducerea ANAF, prejudiciul fiind de 168 milioane dolari.

Potrivit minutei sentinței, fostul senator PNL Cezar Măgureanu, zis „Butoane”, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Fostul parlamentar trebuie să presteze 60 de zile de muncă neremunerata în folosul comunității, în cadrul Giurgiu Servicii Locale SA sau la sediul Bibliotecii judeteane I.A .Bassarabescu Giurgiu.

În același dosar, interlopul Octavian Grecu, zis Butoane, a fost condamnat la o pedeapsa de 11 ani de închisoare. Interlopul a fost găsit vinovat pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, dare de bani cu dobânda ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată și complicitate la bancrută frauduloasă.

Sentința Tribunalului București nu este definitivă. Ea are mai multe zeci de pagini și poate fi accesată pe portalul instanțelor.

Ginerele: 16 ani în închisoare

Potrivit sentinței, Sorin Adrian Găzdac, ginerele fostului senator giurgiuvean, a fost condamnat la 16 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de instigare la abuz în serviciu, spălare de bani, bancrută frauduloasă, evaziune fiscală și aderare la un grup infracțional organizat.

Afaceristul libanez Nicolae Saikaly, cunoscut în lumea mondenă că fost iubit al Ginei Pistol, a fost condamnat la 13 ani închisoare pentru mai multe infracțiuni economice.

Funcționarii statului, sentințe dure

Pedepse grele au primit și funcționarii statului implicați în acest caz:

Nicușor Drăgan, fost director general adjunct în cadrul ANAF, a fost condamnat la 12 ani de închisoare

Dan Stroe, fost director de achiziții în cadrul ANAF, a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Elena Naipeanu, fost șef serviciu în cadrul D.G.F.P. Giurgiu – Serviciul Inspecție Fiscală, a fost condamnată la 10 ani de închisoare.

Nadia Păcală, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare, a primit 10 ani de închisoare.

Acuzațiile DIICOT

Este vorba de o anchetă fără precedent în România, privind tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr derulate prin intermediul unor firme sau grupuri de firme. Unul dintre principalii acuzați din acest dosar este omul de afaceri Sorin-Adrian Găzdac, ginerele senatorului Cezar Măgureanu.

El și-ar fi folosit afacerile pentru a spala banii obținuți din cămătărie, proxenetism și taxe de protecție ale clanului interlop „Butoane”.

DIICOT arată că această grupare beneficia de sprijinul lui Cezar-Mircea Măgureanu – senator (2008-2012) în Parlamentul României și membru în Comisia permanentă pentru Buget-Finanțe, pe linia controalelor întreprinse de diferite structuri din cadrul ANAF și ale Gărzii Financiare la societățile comerciale controlate direct sau indirect de aceștia.

„Acesta a avut rolul de a interveni pe lângă diverși miniștri sau persoane din conducerea ANAF, cu ocazia fiecărui control inițiat de către ANAF sau Garda Financiară, la firmele controlate de ginerele și fiica sa”, arată DIICOT.

Articolul precedentGiurgiu ar putea primi înapoi banii investiți în modernizarea șos. Alexandriei
Articolul următorSistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român( ROCRIS), nefuncțional la nivel național