Medicul de familie poate acorda șapte zile legate de concediu medical pentru anumite boli, fără a fi necesară o prelungire imediată de către un medic specialist, se arată într-un ordin recent publicat în Monitorul Oficial al României. 

Nu mai puțin de 35 de afecțiuni se află pe lista bolilor pentru care medicul de familie poate oferi un concediu medical de 7 zile. Pe această listă se aflam mai multe tipuri de febră, hepatita virală acută, holera și infecția cu HIV, dar și malaria, meningita, scarlatina și tusea convulsivă.

Pentru celelalte afecțiuni, concediul medical este acordat în două etape, și aici vorbim despre 4 zile inițiale de medical. Alte 3 zile de concediu medical pot fi acordate de medicul de familie, însă doar după o nouă evaluare medicală.

Raport șocant: Peste 3,3 milioane de concedii medicale anul trecut. Topul celor mai bolnavi români

Dacă pacienții necesită mai mult de 7 zile de concediu medical, prelungirea acestuia poate fi realizată numai de către medicul specialist.

Alexandru Rafila intervine în scandalul concediilor: „Este dreptul oricărui angajat, dar se fac multe abuzuri”

Ce prevede noul Ordin comun Ministerul Sănătății – CNAS

Ordinul pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, prevede că:

  • „Art. I. — Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 12 ianuarie 2018, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
  • 1. La articolul 20, alineatele (1) și (4) vor avea următorul cuprins:
  • Art. 20. — (1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 7 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 4 zile calendaristice, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate determinate de bolile infectocontagioase din grupa A și a incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care medicul de familie eliberează din start concediu medical de 7 zile:

1. amibiaza (dizenterie amibiană);

2. antraxul;

3. bruceloza;

4. difteria;

5. febra butonoasă;

6. febra galbenă;

7. febrele paratifoide A, B, C;

8. febra Q;

9. febra recurentă;

10. febra tifoidă;

11. filarioza, dracunculoza;

12. hepatita virală acută;

13. holera;

14. infecția gonococică;

15. infecția HIV;

16. leishmaniozele;

17. lepra;

18. leptospiroza;

19. limfogranulomatoza inghinală benignă;

20. malaria;

21. meningita meningococică și meningococemia;

22. morva, melioidoza;

23. ciuma;

24. poliomielita și alte neuroviroze paralitice;

25. psitacoza-ornitoza;

26. rabia;

27. scarlatina;

28. sifilisul;

29. șancrul moale;

30. tetanosul;

31. tifosul exantematic;

32. tuberculoza (toate formele și localizările);

33. tularemia;

34. tusea convulsivă;

35. COVID-19.

Articolul precedentDespăgubirile primite de famiilile îndoliate ale tinerilor morți la 2 Mai
Articolul următorSalariul mediu net a crescut cu aproximativ 14% într-un an