Cinci medici de la Spitalul Universitar Gazi din Ankara au fost prezenţi luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu pentru a-şi oferi disponibilitatea în vederea colaborării cu această unitate pentru dezvoltarea unui compartiment de neurochirurgie la noua clădire a Spitalului Judeţean Giurgiu. Aceasta va fi construită în perioada 2023-2025 printr-un proiect de 40 de milioane de euro, prin PNRR.
„Sănătatea populaţiei judeţului Giurgiu este foarte importantă pentru CJ Giurgiu, de aceea prezentăm astăzi un program de investiţii pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu care se va derula şi printr-o colaborare între specialiştii din România şi din Turcia. Am împărtăşit onoraţilor specialişti din Turcia prezenţi astăzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu că judeţul Giurgiu va dezvolta un proiect în perioada imediat următoare pentru construirea unui spital nou, probabil într-o săptămână scoatem la licitaţie partea de construcţie, apoi într-o lună vom scoate la licitaţie partea de echipamente, aceste două contracte însumând 40 de milioane de euro, bani prin PNRR, pentru construirea spitalului nou. Vom avea două secţii noi, una de oncologie şi una de neurologie, şi un centru pentru îngrijiri paliative în cuprinsul spitalului, care va avea 12 pavilioane. Ne gândim deja la o a treia etapă a proiectului şi anume personalul de specialitate care va folosi această infrastructură în beneficiul locuitorilor judeţului Giurgiu. Cunoaştem deficitul de specialişti în domeniul medical la nivelul întregii ţări, ca atare, am gândit un model de colaborare cu specialişti din Turcia care să ne permită să găsim împreună soluţii, ţinând cont de experienţa şi dotările dumnealor”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
El a spus că îşi doreşte o colaborare pe termen lung cu specialiştii din Turcia pentru a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale în judeţul Giurgiu.
„Este un proiect destul de îndrăzneţ, Giurgiu, ca şi celelalte două spitale judeţene care sunt implicate în acest proiect, cel din Buzău şi cel din Argeş, fiind situate pe căi importante de circulaţie, respectiv autostrada A1, drumurile europene E 75, E 85, unde se întâmplă des mai multe accidente, nu aveau capacitatea de a interveni pe partea de traumatologie în situaţiile de accidente cu traume majore şi acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care dezvoltăm acest proiect. Partea turcă este deschisă să ne ajute din punct de vedere al pregătirii cadrelor medicale să putem şi noi să facem intervenţii chirurgicale traumatologice în acest spital şi sperăm să colaborăm în continuare cu partea turcă, iar pe viitor să putem să creăm şi un compartiment de neurochirurgie”, a declarat directorul Spitalului Judeţean Giurgiu, Dragoş Chivu.
Doctorul Cemil Duran Berker, din partea delegaţiei turce, a declarat că este încântat de această colaborare şi că partea turcă va contribui la specializarea unor cadre medicale de la Spitalul Judeţean Giurgiu, dar şi de la spitalele din Argeş şi Buzău şi la dotarea compartimentului de neurochirurgie care va funcţiona în noul spital de la Giurgiu.
Şeful Secţiei de chirurgie spinală de la Spitalul „Bagdasar Arseni”, dr Daniel Şerban, şeful Secţiei de Chirurgie generală de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, profesor dr Valentin Titus Grigorean şi şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean Argeş, profesor dr Mihai Popescu au participat la întâlnirea de la Spitalul Judeţean Giurgiu.
Sursa: Realitatea de Giurgiu