Anvelopele au un rol important în controlul, siguranţa şi confortul maşinii tale. În afară de grija pentru achiziţia unor produse de calitate, verificarea presiunii roţilor este una dintre cele mai simple măsuri de întreţinere pentru aceste consumabile. Indicaţiile de presiune le regăseşti în cartea tehnică sau înscrise pe caroseria maşinii. Aerul din anvelope se poate consuma din mai multe motive, aşadar este important să le verifici periodic.
Care este presiunea optimă
Presiunea roţilor unei maşini depinde de dimensiunile şi greutatea acesteia, dar şi de sarcina pe care o transportă. Valorile de aer pe care trebuie să le încarci în fiecare roată le regăseşti în manualul de utilizator al maşinii sau pe un autocolant aplicat pe caroserie, în dreptul stâlpului uşii sau pe clapeta de la alimentarea rezervorului de carburant. Acolo vei vedea două categorii de presiuni: una mai mică, atunci când circuli singur sau cu un pasager şi una mai mare, atunci când maşina este încărcată cu persoane sau bagaje. Spre exemplu, dacă ai pe maşină anvelope 215 55 r16, indicii de presiune sunt între 2 bari pe faţă şi 2.3 bari pe spate, cu maşina goală, şi ajung la 2.5 şi chiar 3 bari când vehiculul este încărcat. Valorile pot varia în funcţie de greutatea maşinii, de distribuirea încărcării pe axe şi chiar de temperatura din atmosferă.
Problemele presiunii prea mici
Atunci când nu respecţi indicaţiile tehnice despre presiunea roţilor, rişti deteriorarea cauciucului, creşterea consumului de carburant şi, în cel mai rău caz, chiar accidente rutiere. Dacă roata este dezumflată, se deformează și suprafaţa de contact cu carosabilul devine mai lungă, deoarece la banda de rulare a anvelopei se adaugă şi părţi din flanc. Acest lucru grăbeşte uzura pneului, care circulă deformat. Diferenţa de putere a motorului pentru a pune în mişcare o maşină cu roţi dezumflate se va regăsi în consumul mai mare de carburant. Un vehicul cu anvelope slabe în presiune va fi mai greu de controlat, deoarece roţile nu mai au condiţii optime de aderenţă.
Problemele presiunii excesive
Din punct de vedere al contactului cu drumul, o anvelopă umflată în exces va fi la polul opus celei dezumflate. Când presiunea din roţi este prea mare, acestea nu mai acoperă carosabilul cu întreaga suprafaţă, ci numai cu partea din mijloc a benzii de rulare, în care se va regăsi aerul excesiv. În acest caz, deformarea roţii va fi convexă, iar anvelopa se va uza cu precădere pe canalul median ieşit în evidenţă. Riscul de explozie este mult mai mare atunci când atingi un obstacol, treci peste o groapă, bordură sau linie de tramvai.
Inspecţia vizuală nu este suficientă
Verificarea presiunii roţilor nu este exactă atunci când se face cu ochiul liber. În primul rând, nu ai garanţia că te afli pe o suprafaţă plană. Apoi, este greu de observat că banda de rulare nu are contact perfect cu carosabilul. Acest lucru este vizibil numai când anvelopa este prea dezumflată sau umflată excesiv. Pentru o verificare corectă a presiunii pneurilor, ai nevoie de aparate de măsură. Ca să le ai la dispoziţie oriunde te-ai afla, poţi cumpăra un manometru sau un compresor auto portabil, conectabil la priza de 12V. În majoritatea oraşelor poţi face acest lucru la benzinării, unde există echipamente profesionale de monitorizare şi completare a presiunii din anvelope.
Presiunea din anvelope poate scădea din diferite motive. O perioadă în care maşina rămâne în parcare aplică o sarcină suplimentară pe roţi, a căror reacţie este să piardă din presiune. De asemenea, orice diferenţă de temperatură de 20 de grade afectează presiunea din roţi. Măcar o dată pe lună sau înainte de fiecare drum lung este recomandat să verifici presiunea şi să completezi doar până la valoarea maximă admisă.