Ministerul Sănătății a înființat 59 de centre de evaluare pediatrică, având în vedere numărul mare de copii cu afecțiuni respiratorii. Inițiativa, anunțată acum câteva săptămâni, părea bună, dar greu de aplicat din lipsă de personal. Iar asta s-a confirmat acum, având în vedere că unele dintre centre funcționează doar câteva ore, de luni până vineri, și nu acoperă serile sau zilele de weekend, când într-adevăr se aglomerează secțiile de Primiri urgențe Pediatrie.
“Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe. Pentru aceasta, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.
Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare”, menționează Ministerul Sănătății.
La aceste centre vor ajunge, la îndrumarea medicului de familie, copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat. “Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul «Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, mai precizează MS.
Instituția a publicat și lista centrelor, în dreptul fiecăruia fiind menționat și programul de funcționare.