Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Giurgiu și Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate de prevenire în cadrul campaniei inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu.

În cadrul acțiunii, oamenii legii au informat cetățenii cu privire la modurile de operare folosite de infractori și la măsurile de autoprotecție pe care să le adopte pentru a nu deveni victime.

De asemenea, la autoturismele în care au fost lăsate bunuri la vedere, polițiștii au lăsat sub ștergătoare materiale informative.

În această perioadă, hoții din buzunare profită de aglomerația creată și acționează de obicei în mijloace de transport în comun sau în piețe, gări, hypermarketuri și își aleg victimele dintre persoanele neatente, preocupate, fiind preferate femeile sau persoanele în vârstă.

Cei care fură din buzunare acţionează în locuri aglomerate, unde pot fi în imediata apropiere a oamenilor fără să fie observaţi sau să atragă atenţia. Deseori, aceștia operează în grupuri şi folosesc tehnici de distragere a atenţiei pentru a săvârşi furtul.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, fiind menite a conștientiza populația cu privire la pericolul la care se expune atunci cand manifestă o conduită neglijentă față de bunurile personale.

Pentru a evita să deveniți victimele unor astfel de infractori, polițiștii vă recomandă:

  • Dacă aveți bani asupra dumneavoastră, tineți-i într-un loc greu accesibil.
  • Evitați să  ţineţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor şi nu vă etalaţi în mod ostentativ banii.
  • Evitaţi, pe cât posibil, zonele aglomerate. Atunci când staţi la rând, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit.
  • Dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase, căutaţi să vă schimbaţi locul.
  • Nu aşezaţi portofelul niciodată în genţi sau sacoşe deasupra cumpărăturilor şi nu vă lăsaţi direcționați spre locuri retrase pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajos vi s-ar părea.
  • Atunci când staţi pe scaun într-un mijloc de transport în comun,  ţineţi bagajele în braţe, în niciun caz spre culoar sau spre vecinul de scaun. O geantă purtată pe umăr rămâne la discreţia celor care vor să vă deposedeze de banii pe care îi aveţi asupra dumneavoastră.
  • În restaurante sau în baruri nu lăsați niciodată geanta agățată pe partea din spate a scaunului.
  • Atunci când sunteţi la cumpărături, luaţi doar suma necesară efectuării acestora.

Sursa: Realitatea de Giurgiu

Articolul precedentAlexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, anunță o nouă variantă de vaccin împotriva Covid-19. În toamnă este posibil să înceapă vaccinarea
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET – Rugăciunea către Sfântul numelui pe care îl porți