Peste 460.000 de persoane au participat la un studiu amplu care a urmărit evoluția stării de bine pe parcursul vieții. Rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul academic Psychological Bulletin și sunt de-a dreptul spectaculoase.
Fericirea personală poate părea un concept evaziv de definit sau pentru care trebuie să lupți ca să îl obții. La ce vârstă este omul cel mai fericit? a fot întrebarea care a adunat cercetători de la mai multe universități europene pentru a găsit răspunsul, relatează Click! care citează Euronews.
Satisfacția emoțională este cea mai mică în tinerețe
Tinerii aflați în chinul pubertății sau care navighează între marile schimbări de viață, se confruntă cu stări emoționale negative. Acestea fluctuează între 9 și 22 de ani, apoi au scad, intervenind starea de bine.
S-a constatat că satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani, apoi crește din nou ușor până la vârsta de 70 de ani. După acest punct, satisfacția vieții scade din nou până la vârsta de 96 de ani.
„Ne-am concentrat asupra schimbărilor în trei componente centrale ale bunăstării subiective. Satisfacția vieții, stările emoționale pozitive și stările emoționale negative”, a explicat într-un comunicat de presă Susanne Bücker, profesor asistent la Universitatea germană de sport din Köln, care a lucrat la studiu.
De ce sunt anumite vârste asociate cu o fericire mai mare?
În rezumatul rezultatelor, Bücker a explicat că studiul a indicat o tendință pozitivă pe o perioadă largă a vieții „dacă ne uităm la satisfacția vieții și la stările emoționale negative”, a spus ea.
Potrivit lui Bücker și echipei sale, scăderea satisfacției în viață între 9 și 16 ani poate fi atribuită schimbărilor semnificative ale corpului și ale vieții sociale, care sunt adesea asociate cu pubertatea.
Constatările lor au indicat că satisfacția vieții crește din nou pe măsură ce adolescenții trec la vârsta adultă tânără.
În ceea ce privește declinul satisfacției vieții la vârsta adultă foarte târzie, începând cu vârsta de 70 de ani, Bücker îl atribuie schimbărilor de viață asociate cu bătrânețea.
„Acest lucru ar putea fi legat de faptul că, la persoanele foarte în vârstă, performanța fizică scade, sănătatea se deteriorează adesea și contactele sociale se diminuează; nu în ultimul rând, pentru că semenii lor mor”, a sugerat ea.
Cercetătorii au realizat sondajul pentru a promova starea de bine pe parcursul întregii durate de viață.
Speranța lor este că rezultatele studiului ar putea duce la dezvoltarea unor programe de intervenție adaptate pentru a crește satisfacția și fericirea în viață, în special pentru persoanele în vârstă.