Cinci metode aplicate de hoţi fac ravagii: „Accidentul”, „De la gaze”, „Pomana”, „Pomana Regelui Cioabă” şi „Promoţii de la supermarket”.

Pentru a nu cădea victimă unor hoţi care se folosesc de metoda „Accidentul”, atunci când cineva vă sună şi vă spune că o rudă apropiată dumneavoastră a accidentat o persoană şi trebuie să o ajutaţi cu bani pentru a acoperi pagubele, închideţi telefonul şi sunaţi-vă rudele pentru a verifica cele spuse.

Un alt scenariu pe care îl aplică hoţii este cel în care o persoană se prezintă la uşa dumneavoastră şi se recomandă ca fiind „de la gaze”, „de la lumină” sau angajat al unor firme de deratizare, purtând inclusiv ecuson şi legitimaţii false. Dacă îi permiteţi accesul, se preface că lucrează, vă cere o cană cu apă sau orice altceva pentru a vă face neatent, timp în care hoţul profită şi fură din locuinţă bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare. Nu permiteţi, persoanelor necunoscute, intrarea în locuinţa dumneavoastră.

Metoda „Pomana”: una sau mai multe persoane, de obicei femei, vă aduc la uşă produse alimentare şi pătrund în locuinţă, sub pretextul că dau bani de pomană. Vă ţin de vorbă şi, între timp, una dintre ele caută în locuinţă şi fură bani bijuterii sau alte obiecte de valoare. Recomandarea oamenilor legii este să nu invitaţi în casă persoane necunoscute.

Pentru a nu fi victima unor hoţi, prin metoda „Pomana Regelui Cioabă”, nu permiteţi să vi se scoată bijuteriile şi nu le daţi nimănui. Hoţii vă acostează pe stradă, sub pretextul că vă oferă de pomană bijuterii din aur, ei vă ajută chiar să vi le puneţi la gât, la urechi, pe degete. Atenţie, bijuteriile oferite sunt false, iar în locul bijuteriilor dumneavoastră hoţii vă pun într-un şerveţel monezi mici sau alte metale fără valoare.

Prin metoda „Promoţii la supermarket”, hoţii vin la uşă cu pliante-luate dintr-un supermarket- ce conţin oferte la diferite produse. În timp ce vă explică avantajele cumpărării prduselor, unul dintre ei vă va cere o cană cu apă, iar în momentul în care rămâne singur, fură ce găseşte de valoare în casă. Fiţi atenţi la cei ce vă oferă chilipiruri, aceştia au întotdeauna intenţii ascunse.

Iar dacă vă confruntaţi cu una dintre aceste situaţii, sunaţi de urgenţă la 112.

 

Articolul precedentVești noi pentru bolnavii de hepatită C din Giurgiu!
Articolul următorGiurgiuveni, vă duceți la Bâlci? Atenție la buzunare!